Lafay Perancis menamatkan sumpahan Cofidis Tour de France di San Sebastian

Donna

SAN SEBASTIAN, 3 Julai — Pemain Perancis Victor Lafay membuat kejutan dengan menewaskan pemain elit yang memisahkan diri ke garisan penamat di peringkat dua Tour de France semalam menamatkan sumpahan 15 tahun untuk pasukannya Cofidis.

Kemenangan itu adalah yang pertama di Tour de France untuk pasukan Perancis Cofidis sejak 2008, dan menaikkan Lafay ke tempat keempat dalam kedudukan keseluruhan.

Pelumba Inggeris Adam Yates mengekalkan jersi kuning pendahulu keseluruhan manakala pemain Belgium Wout van Aert berada di tempat kedua pada hari itu di hadapan Tadej Pogacar selepas tergesa-gesa tanpa henti untuk barisan.

Masuk ke peringkat akhir selepas larian bergolek sejauh 209km melalui Negara Basque, peringkat terpanjang Jelajah tahun ini, semua mata tertumpu kepada pertarungan antara juara bertahan Jonas Vingegaard dan Pogacar.

Tetapi Lafay memusnahkan parti itu dengan langkah senyap yang menarik perhatian semua orang kerana dia mengekalkan rentak yang cukup untuk melepasi garisan mendahului pengejarnya.

“Saya sangat gembira kerana dapat menarik sumpahan ini daripada pasukan,” kata pemenang.

“Ia tidak masuk akal. Saya bergantung pada masa hari ini kerana itu pantas. Tetapi saya percaya sepanjang jalan dan itulah yang membuatkan saya terharu,” kata pemain berusia 27 tahun itu.

Pogacar memperoleh empat saat untuk menduduki tempat ketiga di garisan penamat di sepanjang pinggir laut teluk ladam San Sebastian yang indah untuk menambah bonus yang dikumpulnya sehari sebelum dan dalam pecutan ke puncak pendakian terakhir hari ini, Jaizkibel.

Pergaduhan sebenar pertama Jelajah antara Pogacar dan Vingegaard tercetus di atas Jaizkibel. Pemain Slovenia itu menewaskan pemain Denmark itu ke garisan bonus di bahagian atas untuk mengutip lapan saat bonus kepada lima saat lelaki Jumbo itu.

Pertempuran di pendakian curam 8km mengurangkan peloton kepada sekitar 20 pelumba.

Semasa mereka mengezum menuruni bukit, penunggang demi penunggang cuba melarikan diri. Dengan 500 meter lagi, Lafay berjaya dan bertahan untuk memberikan kemenangan pertama peringkat Tour de France dalam tempoh 15 tahun untuk pasukan Cofidis.

Adam Yates mendahului kedua-dua rakan sepasukan UAE Pogacar dan kembar Yates yang lain, Simon, dengan enam saat dalam kedudukan keseluruhan.

Vingegaard berada 22 saat dari rentak.

‘Teruskan’

Yates mengadu bahawa tiada siapa yang membantu pasukannya UAE Emirates sepanjang hari, tetapi tetap teruja.

“Kami mempunyai kuning dan putih dan kami perlu mengekalkannya dengan cara itu,” katanya.

“Pogacar meningkatkan tahap seluruh pasukan, dia pastinya hebat untuk bekerjasama,” kata Yates.

Juara 2021 dan 2022 Pogacar mempunyai rekod sebagai penjudi dalam pelana tetapi telah berjanji untuk “memegang kudanya” tahun ini.

“Terdapat beberapa saat bonus untuk diambil dan saya akan sentiasa mencuba dan mengambilnya,” katanya semalam.

“Mungkin detik bonus tidak akan dikira dalam jangka masa panjang, tetapi siapa tahu, ia boleh menjadi sangat hampir pada penghujungnya.”

Juara 2019 Egan Bernal dari Ineos mengekalkan rentak semalam dan ketinggalan 43 saat dalam kedudukan keseluruhan.

Harapan Australia, Ben O’Connor kehilangan tempat lebih jauh dan sudah hampir dua minit ketinggalan.

Baki 174 penunggang bertolak dari ibu kota Basque, Vitoria dengan tergesa-gesa sebagai pelarian awal melakar laju.

Pelumba asli Amerika Neilson Powless of Education First adalah sebahagian daripada rehat untuk melindungi jersi pendakian polka dotnya dengan lima lagi bukit berhutan pain dalam menu.

Dia hanya terperangkap pada pendakian terakhir.

“Saya memberikan segalanya. Ia adalah Lawatan dan saya terpaksa melakukannya. Saya menyimpan jersi itu dan itu sahaja yang penting,” kata Powless.

Pada penurunan terakhir beberapa penunggang mengalami pancit. Ada yang mengesyaki sabotaj.

“Kami tertanya-tanya jika sesetengah penonton melemparkan paku ke atas jalan raya,” kata Guillaume Martin dari pasukan Cofidis yang menang.

Seorang lagi pelumba Perancis, Lilian Calmejane dari Intermarche–Circus–Want, pasti.

“Seorang penunggang boleh jatuh dan benar-benar cedera dengan omong kosong anda, bodoh,” tulisnya di media sosial menyiarkan video yang menunjukkan lima paku tertanam di roda hadapannya.

Peringkat tiga hari ini membawa Jelajah ke Perancis selepas larian sejauh 187km dari Amorebieta ke Bayonne di mana penamat pecut dijangka antara lelaki pantas dalam peloton. — AFP

Related Post

Leave a Comment