Kyrgios meredakan jangkaan Wimbledon dengan kecergasan masih menjadi kebimbangan

Donna

LONDON, 2 Julai — Naib juara Wimbledon tahun lalu, Nick Kyrgios tidak akan meletakkan sebarang jangkaan tidak adil terhadap dirinya, kata pemain Australia itu hari ini ketika dia bersiap sedia untuk Grand Slam dengan sedikit persiapan selepas kecederaan lutut memusnahkan separuh pertama musimnya.

Pemain berusia 28 tahun itu menjalani pembedahan pada lutut kirinya awal tahun ini dan dibelasah dalam perlawanan kemunculannya semula berikutan pemberhentian selama lima bulan apabila dia tumbang kepada pemain China Wu Yibing dalam pusingan pertama Terbuka Stuttgart bulan lalu.

Dia menarik diri daripada kejohanan di Halle dan Mallorca dan akan menuju ke Kejohanan 3-16 Julai dengan “beberapa tanda tanya” tentang kecergasannya.

“Jelas sekali tenis lima set adalah pangkalan yang berbeza sama sekali,” kata Kyrgios kepada pemberita. “Saya melihat persiapan saya tahun lepas, saya mungkin mempunyai persiapan yang paling ideal. Ia tidak boleh berbeza tahun ini.

“Sekali lagi, saya tidak akan memperlekehkan kerja yang telah saya lakukan sejak enam bulan lalu hanya untuk mengekalkan kecergasan saya, kembali ke gelanggang. Saya telah bermain dengan beberapa pemain yang sangat bagus minggu ini dan badan saya berasa okey.

“Saya akan mengambilnya satu hari pada satu masa. Saya tidak akan melihat ke hadapan dan meletakkan jangkaan yang tidak adil terhadap diri saya sendiri.”

Kyrgios, yang tewas kepada Novak Djokovic dalam perlawanan akhir Wimbledon tahun lalu, sebelum ini bermain dalam perlawanan perseorangan pada Oktober di Tokyo dan menarik diri daripada Terbuka Australia pada Januari sebelum kejohanan itu.

Dia terlepas Terbuka Perancis kerana kecederaan kaki yang dialaminya semasa kecurian keretanya.

“Saya sangat suka untuk mendapatkan satu lagi perlawanan di bawah tali pinggang saya sebelum Wimbledon. Badan saya belum bersedia,” kata Kyrgios pilihan ke-30, yang bertemu David Goffin pada pusingan pembukaan esok.

“Saya telah cuba mencontohi sedikit beban perlawanan yang akan saya hadapi. Jelas sekali anda tidak boleh melakukannya dengan Grand Slam. Tahun lepas, pusingan pertama saya bermain Paul Jubb dan ia berlangsung selama empat jam.

“Saya telah melakukan seberapa banyak yang anda boleh lakukan beberapa hari sebelum Wimbledon. Anda juga tidak mahu terlalu mendesak.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment