Kyrgios menarik diri daripada Wimbledon kerana kecederaan pergelangan tangan

Donna

LONDON, 3 Julai — Nick Kyrgios menarik diri daripada Wimbledon semalam akibat kecederaan pergelangan tangan, melucutkan satu aksi utama kejohanan itu 12 bulan selepas pemain terkenal Australia itu menamatkan saingan di tempat kedua kepada Novak Djokovic.

“Saya benar-benar sedih untuk mengatakan bahawa saya perlu menarik diri daripada Wimbledon tahun ini,” tulis pemain berusia 28 tahun itu di Instagram, menjelaskan bahawa dia cedera pergelangan tangannya ketika dia bersiap sedia untuk bermain di Mallorca minggu lalu.

Kyrgios telah diragui kecederaan semasa membina Wimbledon.

Bagaimanapun, itu kerana dia sedang bergelut untuk pulih daripada pembedahan lutut yang telah menghadkannya hanya untuk satu perlawanan pada 2023.

“Saya cuba sedaya upaya untuk bersedia selepas pembedahan dan dapat melangkah ke gelanggang Wimbledon sekali lagi. Semasa kemunculan semula, saya mengalami sedikit kesakitan di pergelangan tangan semasa Mallorca,” tambahnya.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, saya telah mengimbasnya dan ia kembali menunjukkan ligamen terkoyak di pergelangan tangan saya.

“Saya mencuba segala-galanya untuk dapat bermain dan saya kecewa untuk mengatakan bahawa saya tidak mempunyai masa yang cukup untuk menguruskannya sebelum Wimbledon.

“Saya akan kembali, dan seperti biasa, saya menghargai sokongan daripada semua peminat saya.”

Kyrgios sepatutnya berdepan kad liar David Goffin pada pusingan pertama di Kelab All England hari ini.

Tempatnya dalam cabutan akan diambil oleh seorang yang kalah bertuah daripada kelayakan.

Awal semalam, Kyrgios, yang perlawanan tunggalnya pada 2023 datang di Stuttgart bulan lalu, berkata bahawa perjuangannya untuk mendapatkan semula kecergasan sepenuhnya adalah “kejam”.

‘Takut kembali’

Bagaimanapun, dia menambah: “Saya tidak terlepas sukan itu. Saya hampir takut untuk kembali sedikit, tetapi itu adalah tugas saya.”

Dia juga mengakui masih ada “tanda tanya” mengenai keupayaannya bermain set terbaik lima selepas ketiadaan yang begitu lama.

“Saya rasa dunia luar, orang tak faham. Hanya kerana ia bukan sentuhan, ia tidak begitu fizikal.

“Saya beranikan seseorang untuk pergi ke sana dan bermain empat jam dengan Novak dan lihat bagaimana perasaan anda selepas itu.”

Di Wimbledon pada 2022, pemain Australia itu mendominasi kebanyakan tajuk berita.

Pembuatan pukulan oktana tingginya disertai dengan pertembungan tandatangan dengan saingan dan pejabat rasmi.

Dia didenda AS$10,000 kerana meludah dan AS$4,000 kerana menjerit kata-kata lucah — salah satu daripadanya menyebabkan tabloid British mengalami kehancuran kerana ia berada dalam pendengaran Putera George yang berusia lapan tahun.

Kyrgios juga menentang pertembungan pusingan ketiga yang meledak-ledak dengan Stefanos Tsitsipas dengan pemain Yunani itu malah menyifatkan dia sebagai “jahat” dan “pembuli”.

Dalam perlawanan akhir menentang Djokovic, dia menuntut seorang wanita dikeluarkan daripada penonton kerana mengambil “700 minuman, bro”.

“Dalam satu cara ia adalah baik untuk berada di rumah. Jelas sekali menyayat hati juga,” kata Kyrgios sambil mengimbas kembali masanya dari sukan itu.

“Tahun lepas saya rasa segala-galanya bersatu untuk saya. Perlawanan akhir Wimbledon. Hampir kalah dalam perlawanan. Mempunyai musim ketiga terbaik dalam lawatan.

“Jelas sekali badan saya hanya menangis untuk berehat.”

Bagi Kyrgios, berada jauh dari gelanggang tenis tidak bermakna tidak hadir dari pandangan umum.

Pada bulan Mei, keretanya dicuri daripada ibunya dengan diacukan senjata di luar rumah keluarga di Canberra.

Sebelum kejadian itu, Kyrgios mengaku bersalah pada Februari kerana menyerang bekas teman wanita.

Dia mengelak sabitan atas apa yang disebut oleh majistret sebagai “perbuatan kebodohan tunggal”.

Kyrgios juga telah menjadi tajuk utama dalam siri Netflix Titik Pecah di mana dia bercakap terus terang tentang kesihatan mentalnya.

Dia mengaku pernah mempertimbangkan untuk membunuh diri dan akhirnya dimasukkan ke wad psikiatri pada 2019.

“Saya mengambil masa tujuh, lapan tahun untuk dapat membuka perkara itu,” jelasnya semalam.

“Saya berasa hebat sekarang. Sukar kerana saya meletakkan terlalu banyak harapan pada diri sendiri. Berbanding dengan masa itu, saya berasa lebih baik.” — AFP

Related Post

Leave a Comment