Kyrgios menarik diri dari Halle kerana kecederaan lutut, berharap dapat bermain di Wimbledon

Donna

LONDON, 19 Jun — Naib juara Wimbledon Nick Kyrgios telah menarik diri daripada kejohanan Halle di Jerman kerana masalah lututnya yang berterusan dan pemain Australia itu hari ini berkata dia mahu memberikan tubuhnya setiap peluang untuk bersedia menghadapi Grand Slam padang rumput.

Pemain berusia 28 tahun itu menjalani pembedahan pada kecederaan lutut kiri awal tahun ini dan dibelasah dalam perlawanan kemunculannya semula selepas diberhentikan selama lima bulan apabila dia tumbang kepada pemain China Wu Yibing dalam pusingan pertama Terbuka Stuttgart minggu lalu.

Dia menghadapi masalah dengan pergerakannya semasa perlawanan itu dan masalah itu kini memaksa Kyrgios menarik diri daripada acara ATP 500 di Halle, di mana dia mara ke separuh akhir pada 2022.

“Berita yang sangat malang. Saya tidak akan dapat bertanding di Halle tahun ini,” kata Kyrgios dalam video yang dikeluarkan oleh penganjur kejohanan itu.

“Saya masih berurusan dengan beberapa perkara dengan lutut saya. Hanya cuba memberi peluang terbaik kepada diri saya untuk bersaing di Wimbledon. Seperti yang anda semua tahu, kejohanan itu amat bermakna bagi saya dan saya hanya mahu melakukan segala-galanya dengan betul dengan badan saya.

“Saya tidak mahu pergi ke sana dan tidak memberikan anda prestasi yang sama seperti tahun lepas. Jadi harap tahun depan saya sihat untuk bermain (di Halle). Jumpa lagi.”

Pemain nombor 31 dunia itu akan digantikan dalam cabutan Halle oleh pemenang bertuah Aslan Karatsev, tambah penganjur. Kejohanan membina Wimbledon bermula awal hari ini.

Kyrgios, yang tewas kepada Novak Djokovic dalam perlawanan akhir Wimbledon tahun lalu, sebelum ini bermain dalam perlawanan perseorangan pada Oktober di Tokyo dan menarik diri daripada Terbuka Australia pada Januari sebelum kejohanan itu.

Dia terlepas Terbuka Perancis kerana kecederaan kaki yang dialaminya semasa kecurian keretanya bulan lalu.

Wimbledon akan bermula pada 3 Julai. — Reuters

Related Post

Leave a Comment