Kvitova kekal di landasan untuk merebut gelaran Wimbledon ke-3

Donna

LONDON, 8 Julai — Juara Wimbledon dua kali, Petra Kvitova kekal di landasan untuk kejuaraan ketiga dengan menewaskan pemain kelayakan Serbia Natalija Stevanovic 6-3, 7-5 hari ini.

Bekas pemain nombor dua dunia Czech itu mempunyai keturunan di rumput tetapi hanya berjaya melepasi pusingan ketiga sekali sejak dia merangkul gelaran kedua di Kelab All England pada 2014.

Pilihan kesembilan, yang memanaskan badan untuk Wimbledon dengan memenangi kejohanan WTA di atas rumput di Berlin bulan lalu, bertukar rehat awal dengan Stevanovic tetapi patah lagi untuk cinta pada perlawanan keenam, yang terbukti menentukan.

Kedua-dua pemain terdedah pada servis pada set kedua dan dikunci pada kedudukan 4-4 selepas rehat keempat.

Pemain nombor 225 dunia Stevanovic bertahan di hadapan 5-4 sebelum hujan melanda gelanggang, memaksa penangguhan yang lama.

Apabila mereka kembali, Kvitova memenangi 10 mata berturut-turut tetapi dia bergelut untuk menutup perjanjian menentang Stevanovic yang degil sebelum akhirnya melakar kemenangan pada mata perlawanan keempatnya.

“Saya suka bermain di atas rumput, pastinya,” kata Kvitova. “Apabila servis saya berfungsi, saya lebih menyukainya. — AFP

Related Post

Leave a Comment