Kuwait menafikan pemain lawan Ireland yang didera secara perkauman

Donna

PARIS, 20 Jun — Persatuan Bolasepak Kuwait hari ini menafikan bahawa perlawanan antara pasukan Olimpik mereka dengan pasukan bawah 21 tahun Ireland sehari sebelumnya terbengkalai kerana penderaan perkauman oleh salah seorang pemain mereka.

“Persatuan Bola Sepak Kuwait mengecam pengumuman yang dibuat oleh Persatuan Bola Sepak Ireland melalui akaun Twitter rasminya, berhubung dakwaan perkauman yang ditujukan kepada salah seorang pemain mereka semasa perlawanan persahabatan antara Pasukan Olimpik Kuwait dan pasukan Ireland,” kata satu kenyataan.

Perlawanan itu, yang menurut Persatuan Bola Sepak Ireland (FAI) diadakan di Bad Radkersburg, Austria, dan kenyataan Kuwait berkata di Slovenia, telah ditinggalkan pada separuh masa kedua.

“Persatuan Bola Sepak Kuwait mengesahkan berita yang diedarkan itu adalah palsu, dan ia menolak tuduhan sebegitu, lebih-lebih lagi memandangkan perlawanan itu tidak selesai kerana kekasaran dan ketegangan yang melampau antara pemain. Perlawanan dihentikan pengadil pada minit ke-70 demi melindungi pemain daripada potensi kecederaan,” kata kenyataan itu.

Pada hari Isnin, FAI mengeluarkan kenyataan di Twitter mengatakan perkauman adalah puncanya.

“FAI kesal untuk mengumumkan bahawa pemain antarabangsa U21 hari ini menentang Kuwait telah ditinggalkan selepas kenyataan perkauman dibuat oleh pemain Kuwait terhadap salah seorang pemain gantian kami,” tulis FAI.

“FAI tidak bertolak ansur dengan sebarang perkauman terhadap mana-mana pemain atau kakitangan kami dan akan melaporkan perkara serius ini kepada FIFA dan UEFA.”

Media Ireland melaporkan bahawa mangsa yang didakwa ialah penyerang Queens Park Rangers Sinclair Armstrong.

“Kuwait FA menekankan komitmen penuhnya terhadap semangat kesukanan dan menggalakkan penghormatan sepenuhnya. Ia menolak dan menghadapi semua bentuk diskriminasi, ketidaksamaan dan perkauman,” kata respons Kuwait.

“Kuwait FA juga menegaskan bahawa semua pemain yang mewakili pasukan kebangsaan Kuwait dicirikan oleh komitmen, disiplin, adab dan tingkah laku yang boleh dicontohi. Tiada seorang pun daripada mereka dibenarkan untuk bertindak tidak wajar terhadap mana-mana pihak lain.”

Satu lagi perlawanan, di Austria, telah ditangguhkan pada Isnin selepas New Zealand berkata salah seorang pemain mereka didera secara perkauman oleh lawan dalam perlawanan antarabangsa menentang Qatar.

New Zealand tidak kembali untuk separuh masa kedua perlawanan selepas insiden sejurus sebelum rehat dengan mereka mendahului 1-0.

“Michael Boxall telah didera secara perkauman semasa separuh masa pertama permainan oleh pemain Qatar. Tiada tindakan rasmi diambil jadi pasukan telah bersetuju untuk tidak keluar pada separuh masa kedua perlawanan,” tweet persekutuan bola sepak New Zealand. — AFP

Related Post

Leave a Comment