Kumpulan kebajikan haiwan MDDB meneruskan program penajaan untuk anjing yang diselamatkan, termasuk orang kurang upaya, mereka yang berkeperluan khas

Donna

KUALA LUMPUR, 14 Julai — Projek kebajikan anjing Malaysian Dogs Deserve Better (MDDB) meneruskan program penajaannya bagi mensubsidi kos rawatan kerana ia terus mendapatkan anjing terbiar yang memerlukan rawatan perubatan.

Penyelaras anak angkat MDDB Christine Lai berkata MDDB telah menyelamatkan lapan anjing yang cedera parah yang dirempuh kenderaan pada tahun ini sahaja.

“Kadangkala, kami terpaksa mengeluarkannya dari premis tertentu kerana pemilik mahu anjing itu keluar dari situ,” katanya.

Antara usaha menyelamat yang menyayat hati oleh MDDB baru-baru ini ialah seekor anjing betina, kini bernama Lucky, yang ditemui dengan anggota hadapan yang cedera parah di sebuah institusi pengajian tinggi di Puncak Alam, Selangor.

“Salah satu anggota badannya hanya tinggal tulang yang menjorok keluar,” katanya sambil menambah seorang sukarelawan berjaya menyelamatkan Lucky dan menghantarnya ke klinik veterinar untuk rawatan lanjut.

Disebabkan keadaan kesihatannya, Lucky sama ada akan dibebaskan di tempat perlindungan MDDB di Rawang atau pulang ke rumah separuh jalan mereka di Puchong selepas dia keluar dari klinik.

Begitu juga, program penajaan akan membantu mengurangkan kos operasi lain MDDB berikutan populasi anjing yang semakin meningkat.

Di bawah program penajaan itu, orang ramai boleh menjadi penjaga mana-mana anjing atau anjing pilihan mereka tanpa perlu membawanya pulang.

“Seseorang penaja boleh membayar untuk menjaga sebarang bilangan anjing mengikut kehendak mereka dan setiap anjing boleh mempunyai beberapa penaja pada satu masa.”

“Ia adalah RM100 sebulan untuk anjing yang sihat dan RM150 sebulan untuk anjing kurang upaya dan berkeperluan khas,” kata Lai, sambil menambah bahawa MDDB kini mempunyai kira-kira 80 anjing kurang upaya dan keperluan khas di bawah jagaannya.

Lai berkata mereka yang ingin memilih anjing untuk ditaja boleh memilih satu daripada album yang disediakan MDDB dengan gambar dan biodata setiap anjing.

Terdapat juga pemacu penerimaan pada hujung minggu ini oleh MDDB.  — Gambar ihsan MDDB

Terdapat juga pemacu penerimaan pada hujung minggu ini oleh MDDB. — Gambar ihsan MDDB

Memandangkan keperluan mendesak untuk mendapatkan sokongan untuk anjing itu, MDDB akan menganjurkan program penajaannya di Mini Pet Fair di Amcorp Mall, Petaling Jaya, esok dan pada Ahad dari 10 pagi hingga 6 petang.

“Kami juga akan mengadakan pemanduan anak angkat di tempat itu,” kata Lai, sambil menambah bahawa MDDB juga mempunyai banyak anak anjing untuk diambil sebagai anak angkat.

Acara ini akan berlangsung di kawasan kanopi pintu masuk utama.

Lai berharap orang ramai akan hadir sepenuhnya untuk menyokong program penajaan dan usaha anak angkat MDDB.

“Kami juga akan membawa beberapa anjing OKU kami untuk bersiar-siar di acara itu kerana mereka suka perhatian,” katanya.

Untuk maklumat lanjut, hubungi Lai di talian 012-2414749.

Tags

Related Post

Leave a Comment