Kulit dipamerkan di minggu pakaian lelaki Paris

Donna

PARIS, 24 Jun — Garis leher yang menjunam dan punggung telanjang tidak lagi dikhaskan untuk femmes fatale, menjadi ciri biasa pertunjukan pakaian lelaki di Minggu Fesyen Paris ini, dengan banyak kulit yang dipamerkan sehingga ke hujung jari kaki.

Penampilan tanpa punggung itu telah dilihat di kalangan selebriti yang lebih berani seperti Timothee Chalamet di atas permaidani merah, dan beberapa pereka di Paris mendedahkan perkara itu.

Perkara yang sangat pedas di Egonlab, label muda oleh duo Perancis Florentin Glemarec dan Kevin Nompeix yang terkenal dengan estetika tanpa jantina mereka.

Mereka mempunyai jaket sut dengan garis leher persegi mendedahkan seluruh dada dan seluar pinggang yang sangat rendah yang menawarkan pukulan bahagian bawah.

“Terdapat banyak kulit musim ini,” kata Glemarec AFP.

“Kami mahu membebaskan diri kami daripada semua kod, terutamanya dalam jahitan, untuk menggantikannya dengan sesuatu yang lebih kreatif, lebih menyeronokkan,” tambah Nompeix.

Ideanya, kata mereka, adalah untuk menggalakkan orang ramai “tidak lagi takut dengan tubuh mereka, tidak lagi bersembunyi di sebalik pakaian dan sebaliknya menggunakannya untuk mengatasi siapa kita.”

Gambar fail perancang dan pengasas Belgium Baron Dries Van Noten bersalaman dengan orang ramai semasa pameran Dries Van Noten Pakaian Lelaki Musim Bunga-Musim Panas 2024 sebagai sebahagian daripada Minggu Fesyen Paris di Paris, pada 22 Jun 2023. — Gambar AFP

Gambar fail pereka dan pengasas Belgium Baron Dries Van Noten bersalaman dengan orang ramai semasa pameran Dries Van Noten Pakaian Lelaki Musim Bunga-Musim Panas 2024 sebagai sebahagian daripada Minggu Fesyen Paris di Paris, pada 22 Jun 2023. — Gambar AFP

Ia juga kira-kira berkaki ayam di Dries Van Noten pada hari Khamis, di mana segala-galanya daripada seluar pendek berlabuci hingga kot dan sut formal dipasangkan dengan selipar.

“Saya suka mempunyai sisi bogel ini, dengan lutsinar, garis leher yang menjunam, tetapi juga pada kaki,” kata pereka Belgium itu kepada AFP di belakang pentas, sambil menambah bahawa ia mewakili “bentuk keanggunan baharu”.

Pembeli kagum.

“Dries Van Noten tidak pernah mengecewakan, tetapi musim ini adalah koleksi yang sangat kuat,” kata Simon Longland dari gedung membeli-belah British Harrods.

Gambar fail pereka fesyen dan penyanyi Louis Vuitton AS Pharrell Williams tiba di pameran Dior Menswear Spring-Summer 2024 sebagai sebahagian daripada Minggu Fesyen Paris, di Paris pada 23 Jun 2023. — Gambar AFP

Gambar fail pereka fesyen dan penyanyi Louis Vuitton AS Pharrell Williams tiba di pameran Dior Menswear Spring-Summer 2024 sebagai sebahagian daripada Minggu Fesyen Paris, di Paris pada 23 Jun 2023. — Gambar AFP

‘Makhluk Duniawi’

Terdapat suasana yang sama dengan pereka baru Perancis-Turki Burc Akyol yang terkenal, muncul buat kali pertama sebagai sebahagian daripada kalendar minggu fesyen rasmi.

Salah satu daripada ciri khasnya — seluar yang berbelah dan longgar meninggalkan banyak kaki berbulu di pameran.

“Saya selalu mendapati bahawa orang yang menyembunyikan badan dalam reka bentuk mereka adalah dalam penafian badan. Saya suka wujud sebagai makhluk duniawi,” katanya AFP.

Arturo Obegero dari Sepanyol mempunyai modelnya bertelanjang dada atau dalam sejenis jumpsuit berakhir di bahagian tengah paha.

Dia membayangkan “peluncur petang” di Sungai Seine dengan “siluet yang romantik dan menggoda,” katanya. AFP.

Label Bluemarble yang diilhamkan oleh luncur air dan luncur dan nama dongeng seperti Givenchy juga mempunyai beberapa detik kosong.

“Kebogelan ini sangat menggambarkan saat ini apabila terdapat banyak perbincangan mengenai ketidakstabilan jantina,” kata Olivier Gabet, ahli sejarah fesyen di Louvre.

“Pereka muda tidak berpecah belah. Koleksi mereka selalunya campuran lelaki dan wanita,” katanya, walaupun menambah ini tidak semestinya mengenai pakaian yang benar-benar tanpa jantina, tetapi juga langkah komersial untuk mencecah pelbagai pasaran sekaligus. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment