Koulibaly memulakan penghijrahan Chelsea ke Liga Pro Saudi

Donna

LONDON, 26 Jun — Kapten Senegal Kalidou Koulibaly menjadi nama bintang terbaharu yang menuju ke Arab Saudi semalam apabila beliau menyertai Al-Hilal dari Chelsea, kelab Liga Perdana itu mengesahkan.

Koulibaly menyertai The Blues hanya tahun lepas dari Napoli dengan nilai £33 juta (RM197.1 juta).

Bagaimanapun, pemain berusia 32 tahun itu bergelut dalam Liga Perdana apabila Chelsea menduduki tempat ke-12 — penamat liga terendah mereka sejak 1994.

“Kalidou Koulibaly telah meninggalkan Chelsea selepas melengkapkan perpindahan tetap ke kelab Liga Profesional Saudi Al-Hilal,” kata Chelsea dalam satu kenyataan.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Kalidou atas sumbangannya di dalam dan di luar padang sepanjang berada di Stamford Bridge dan mengucapkan selamat maju jaya untuk peringkat seterusnya dalam kariernya.”

Disokong oleh dana kekayaan negara, Liga Pro Saudi memikat nama besar dari liga utama Eropah dengan menjanjikan gaji yang besar.

Perpindahan Cristiano Ronaldo ke Al Nassr pada Januari memulakan trend.

Bekas rakan sepasukannya di Real Madrid, Karim Benzema dan pemenang Piala Dunia Perancis, N’Golo Kante dari Chelsea baru-baru ini menyertai Al-Ittihad.

Chelsea mungkin akan mendapat keuntungan selanjutnya daripada pelaburan Saudi.

Penjaga gol Edouard Mendy dilaporkan hampir menyertai Al Ahli, manakala pemain sayap Maghribi, Hakim Ziyech berada di ambang perpindahan ke Al Nassr.

Kelab Inggeris itu perlu menjual pemain sebelum akhir bulan ini untuk mencuba dan mematuhi peraturan permainan adil kewangan selepas membelanjakan lebih £500 juta untuk pembelian baru sejak 12 bulan lalu. — AFP

Related Post

Leave a Comment