Kontaveit akan bersara selepas Wimbledon kerana kecederaan belakang

Donna

LONDON, 20 Jun — Pemain Estonia Anett Kontaveit, yang mencapai kerjaya tertinggi nombor dua dunia tahun lepas, berkata dia akan bersara pada usia 27 tahun akibat kecederaan belakang yang merosot dan akan bermain kejohanan terakhirnya di Wimbledon bulan depan.

Kontaveit memendekkan musim 2022nya pada Oktober dan berehat dua bulan lagi pada Februari untuk memberi tumpuan kepada isu itu.

“Selepas beberapa lawatan doktor dan berunding dengan pasukan perubatan saya, saya telah dinasihatkan bahawa saya mengalami degenerasi cakera lumbar di belakang saya,” tulisnya di Instagram hari ini.

“Ini tidak membenarkan latihan berskala penuh atau persaingan berterusan. Oleh itu, adalah mustahil untuk meneruskan di peringkat teratas dalam bidang yang sangat kompetitif.

“Saya bersedia untuk cabaran baharu selepas usaha terakhir saya sebagai pemain tenis profesional — untuk menikmati permainan dan bersaing sekuat mungkin di Wimbledon.”

Kontaveit, kini menduduki tempat ke-79 dunia, keluar dari Terbuka Australia pada pusingan kedua dan tidak bermain sejak kekalahan pusingan pertama di Terbuka Perancis pada Mei.

Larian suku akhir di Melbourne Park pada 2020 adalah keputusan Grand Slam terbaiknya setakat ini.

Kontaveit memenangi empat kejuaraan dan mara ke Pusingan Akhir WTA dalam kejayaan musim 2021 dan menduduki ranking nombor dua dunia September lalu di Terbuka AS, di mana dia tewas kepada Serena Williams pada pusingan kedua. — Reuters

Related Post

Leave a Comment