Kitar semula ‘Drive-throw’ bertujuan untuk mengurangkan krisis sampah Lubnan

Donna

BEIRUT, 8 Julai — Pemandu jalan raya Beirut berhenti ke kaunter pandu lalu — bukan untuk makanan segera, tetapi untuk menukar botol kosong dan kadbod dengan wang tunai, perkara baharu di negara yang telah lama dilanda krisis sampah.

Tapak pelupusan sampah sering melimpah di Lubnan yang dilanda krisis, sisa dibakar secara haram di tapak pelupusan tidak rasmi dan sampah terapung di luar pantai di Laut Mediterranean.

Kitar semula yang dikendalikan kerajaan sebahagian besarnya telah jatuh di tepi jalan di negara yang telah bergelut dengan kejatuhan ekonomi selama tiga tahun.

“Kerajaan pernah bertanggungjawab ke atas sektor ini dan kini bankrap,” kata Pierre Baaklini, 32, pengasas Pengurusan Sisa Lubnan.

Sekitar setahun yang lalu dia memulakan stesen kitar semula “Drive Throw” yang pertama dan membuka yang kedua pada Februari di Burj Hammoud, pinggir bandar Beirut yang terkenal kerana berdekatan dengan tapak pelupusan sampah.

Dengan lebih 80 peratus penduduk Lubnan hidup dalam kemiskinan, golongan termiskin mencari nafkah yang tidak seberapa dengan memilih melalui tempat pembuangan sampah untuk apa sahaja yang mereka boleh jual untuk dikitar semula atau sekerap.

Baaklini berkata pelanggannya secara amnya mementingkan alam sekitar dan dalam kalangan minoriti “berpendapatan mencukupi”.

Orang ramai memandu ke stesen dengan kereta mereka, mendaftarkan butiran mereka dan meletakkan beg dan kotak barang kitar semula yang longgar diisih di kaunter. Pekerja menerima segala-galanya daripada kadbod hingga plastik, kaca, logam, e-waste, bateri dan juga minyak masak terpakai.

Papan tanda menyenaraikan harga — sekilogram kadbod bernilai 2,000 paun Lubnan (sekitar RM0.63), manakala tin aluminium bernilai 50,000 paun sekilogram.

Rony Nashef, 38, menyerahkan beg plastik yang membonjol, di negara yang ramai bergantung kepada air botol untuk diminum.

Kitar semula “sudah tentu merupakan penyelesaian yang lebih baik kepada masalah sampah Lubnan”, katanya.

Ketidakcekapan dan rasuah menyebabkan krisis sisa yang menakjubkan di Lubnan pada 2015, apabila sungai-sungai sampah memenuhi jalanan dan mengalir ke laut, membawa kepada bantahan oleh beribu-ribu dan menjejaskan imej negara.

Tiada penyelesaian jangka panjang yang berdaya maju sejak itu ditemui, dan pemusnahan dua loji penyisihan dalam letupan dahsyat Ogos 2020 di pelabuhan Beirut memburukkan lagi masalah.

‘Untuk masyarakat’

Di sebalik tabir di Drive Throw, bahan kitar semula diisih dengan teliti, manakala plastik kemudiannya dicincang dan dibersihkan.

Kedua-dua kemudahan itu telah menerima sejumlah 450 tan kitar semula, kata pengasas Baaklini, sambil menambah bahawa bahan itu dijual kepada pelanggan tempatan dan antarabangsa.

“Apa yang kami lakukan di sini juga mengenai pendidikan” dan meningkatkan kesedaran, katanya, kerana pelajar sekolah kadang-kadang melawat kemudahan itu untuk belajar tentang kitar semula.

Jurutera alam sekitar Ziad Abichaker berkata kitar semula sentiasa diabaikan oleh pihak berkuasa.

Hanya “kira-kira 10 peratus” daripada beban sisa harian Lubnan sebanyak 5,000 tan dikitar semula, kata Abichaker, yang mengetuai Cedar Environmental, sebuah kumpulan yang pakar dalam teknologi “sifar sisa”.

Pihak berkuasa sedang mengkaji pelan pengurusan sisa negara tetapi tidak ada kemajuan kerana kebuntuan institusi, katanya.

Kerajaan sementara dengan kuasa terhad telah menerajui lebih daripada setahun.

Abichaker berkata “90 peratus daripada loji pengasingan yang dibina selama bertahun-tahun” dengan wang daripada derma antarabangsa telah berhenti berfungsi, menunjuk kepada “reka bentuk yang rosak” dan “rasuah”.

Di Burj Hammoud, Renata Rahme, 47, berkata, kali pertama dia berguling ke stesen kitar semula Drive Throw, dia tidak tahu dia sepatutnya mengasingkan bahan tersebut.

“Sekarang saya cuba melakukan lebih banyak pengasingan,” kata Rahme, seorang penerbit filem yang membawa masuk peti dengan lampu dan peralatan elektrik kecil lain.

“Maksudnya bukanlah pulangan wang seperti mengambil bahagian dalam inisiatif itu,” katanya. “Kami cuba melakukan sesuatu yang lebih baik untuk masyarakat, untuk negara, untuk masyarakat.” — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment