‘Kini, saya akan ditangkap’, kata artis Austria yang provokatif Valie Export

Donna

VIENNA, 23 Jun — Masyarakat menjadi sangat ketat sehingga polis kini akan menangkapnya untuk persembahan awam, artis media Austria yang provokatif Valie Export memberitahu AFP menjelang pembukaan retrospektif di Vienna.

Paling terkenal dengan persembahan di khalayak ramai sejak akhir 1960-an, usaha Export yang berusia 83 tahun merangkumi fotografi, video, filem, pemasangan dan arca.

Pertunjukan berfokuskan fotografi di galeri Albertina, yang dibuka hari ini, merupakan salah satu retrospektif terbesar karyanya.

“Masyarakat kita telah menjadi sangat ketat, dan ia menjadi lebih ketat,” katanya dalam temu bual, sambil menambah “ia adalah satu langkah ke belakang” berbanding tahun 1970-an.

Jika dia membuat persembahan di khalayak ramai lagi hari ini, Export “yakin bahawa polis akan segera datang dan menangkap saya”.

“Anda tidak lagi dibenarkan melakukan apa-apa di ruang awam selain berjalan, berdiri, melihat”.

Hari ini, orang ramai “tentunya akan terkejut” jika mereka melihat persembahannya.

Pada penghujung 1960-an, mereka yang menyaksikan “Pawagam Sentuh dan ketik” bertelanjang dada di beberapa bandar Eropah kebanyakannya “ingin tahu”, katanya.

Tetapi Export juga mempunyai beberapa pembenci, yang menghantar surat beracunnya, mengugut dan mengheretnya ke mahkamah atas dakwaan tidak senonoh.

“Semuanya sangat tidak menentu” hari ini, katanya, disebabkan dunia yang terus berubah dengan cepat dan dalam cara yang tidak dijangka, termasuk dari segi geopolitik.

“Kami benar-benar hidup dalam masa yang sangat sukar sekarang,” katanya, menyatakan ketakutannya bahawa orang ramai “hilang arah”. Tetapi mereka masih perlu “menempuh cabaran ini”, tambahnya.

Pertunjukan di Vienna, yang berlangsung sehingga 1 Oktober, menampilkan lebih 160 karya yang dicipta antara akhir 1960-an dan akhir 1990-an, beberapa daripadanya dipamerkan buat kali pertama.

Gereja Katolik dan masa lalu Nazi

Dilahirkan dengan Waltraud Lehner dan dibesarkan oleh ibu tunggal di Austria selepas perang, sebuah negara Katolik yang gigih bergelut untuk memahami masa lalu Nazinya, “ekspresi prestasi” Export akan dibentuk oleh didikannya.

Dididik di sekolah biara di Linz, Export berkata dia sentiasa terpesona dengan upacara dan ritual yang dilihatnya semasa perkhidmatan gereja.

“Setiap paderi, setiap kardinal atau paus, mereka semua bertindak sebagai wakil Tuhan dan itu mempengaruhi dan mengagumkan saya”.

Karya terawal eksport adalah feminis dan tertumpu pada badan wanita, tema yang mendominasi kebanyakan karyanya. Tubuh wanita, dia berpendapat, telah dikawal oleh norma masyarakat selama berabad-abad.

Menentang Austria konservatif, karya-karyanya tidak sekali-kali bertujuan untuk “mengejutkan” tetapi agak menimbulkan pemikiran “tindakan protes” terhadap sikap yang berlaku dalam masyarakat.

Walau bagaimanapun, feminisme “jauh dari” sepatutnya, walaupun langkah penting ke arah kesaksamaan dan pengiktirafan wanita telah dibuat, kata Eksport.

“Penindasan terhadap wanita telah berlarutan selama berabad-abad, beribu tahun,” jadi tidak mungkin untuk membawa perubahan sosial dalam masa “50 atau 100 tahun”, katanya.

Eksport dan Maria Lassnig adalah wanita pertama yang mewakili Austria di Venice Dwitahunan pada 1980. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment