Keys mengecewakan Gauff untuk mara ke final Eastbourne

Donna

EASTBOURNE, 30 Jun — Madison Keys mengatasi Coco Gauff 6-3, 6-3 dalam pertembungan seluruh Amerika untuk mara ke final Eastbourne International hari ini.

Daria Kasatkina akan menentang Keys dalam perlawanan akhir esok selepas dia menewaskan Camila Giorgi 6-2, 7-5 dalam satu lagi separuh akhir.

Keys memenangi kejuaraan di Eastbourne pada 2014 tetapi tidak mara ke empat terakhir kejohanan gelanggang rumput selama tujuh tahun sebelum minggu ini.

Pemain nombor 25 dunia itu dominan pada set pertama apabila dia dua kali mematahkan servis Gauff untuk mengambilnya dalam masa 37 minit.

Gauff membalas pada awal detik untuk mendahului 2-0 tetapi membuang kelebihan itu dengan melakukan tiga kesalahan berganda berturut-turut.

Keys kemudiannya terpaksa mengatasi tergelincir teruk dalam perlawanan seterusnya tetapi tidak menunjukkan kesan buruk ketika dia menyamakan kedudukannya dengan Gauff pada kedudukan 2-2.

“Saya mengalami sedikit tahun yang tidak hebat setakat ini, jadi dapat ke final di sini di mana saya memenangi gelaran pertama saya adalah menakjubkan,” kata Keys.

“Saya sangat gembira kerana saya dapat mengharungi perlawanan yang tidak begitu rumit dan mendapat kemenangan. Saya sangat menantikan perlawanan akhir esok.”

Pilihan kesembilan Kasatkina juga mara ke final secara straight set.

Giorgi bergelut dalam keadaan berangin apabila pemain Itali itu dipatahkan enam kali dalam sembilan perlawanan servis.

Pemain Itali itu bangkit daripada ketinggalan 4-1 pada set kedua untuk menyamakan kedudukan 5-5, tetapi Kasatkina menang untuk mara ke final kedua musim ini. — AFP

Related Post

Leave a Comment