Keys menamatkan larian Wimbledon Andreeva selepas barisan penalti mata

Donna

LONDON, 10 Julai — Madison Keys bangkit daripada satu set dan ketinggalan 4-1 untuk menamatkan harapan Mirra Andreeva untuk menjadi pemain suku akhir Wimbledon termuda dalam tempoh 26 tahun hari ini.

Pemain Amerika Syarikat yang menduduki ranking ke-18 itu bangkit menentang pemain Rusia berusia 16 tahun itu 3-6, 7-6 (7/4), 6-2 untuk mara ke suku akhir buat kali pertama sejak 2015.

Bagaimanapun, keputusan seri itu berakhir dengan kontroversi apabila Andreeva dijatuhkan pelanggaran kod kedua dalam perlawanan kerana menghempas raketnya ke tanah secara deuce pada permainan kelapan set terakhir.

Dia telah dipukul dengan mata penalti yang seterusnya memberikan mata perlawanan Keys, dengan pemain Amerika itu meneruskan untuk mengikat kedudukan.

Andreeva membantah bahawa dia telah tergelincir dan tidak memukul raketnya ke permukaan dengan sengaja.

“Saya tahu dia seorang pemain yang luar biasa. Saya tahu saya perlu kekal dalam perlawanan dan mendapat peluang untuk patah balik. Saya mendapat momentum dan terus berjalan,” kata Keys, yang permainan besarnya menghasilkan 39 kemenangan dan 40 kesilapan tanpa paksaan.

“Saya berbohong jika saya berkata saya tidak merasakan tekanan (menghadapi perlawanan kelayakan). Saya tidak mahu menjadi pemain pertama yang tewas kepadanya untuk mara ke suku akhir pertamanya di Slam.”

Untuk kejohanan utama kedua berturut-turut, Andreeva berjaya melayakkan diri untuk membuat undian utama dan berharap untuk menjadi pemain suku akhir termuda di Wimbledon sejak rakan senegara Anna Kournikova pada 1997.

Dia selesa di landasan pada peringkat awal di Gelanggang 2.

Andreeva, hanya bermain dalam kejohanan Grand Slam keduanya berbanding 41 Keys, memecahkan pemain Amerika berusia 28 tahun itu tiga kali pada set pembukaan.

Remaja itu kekal dalam kawalan pada set kedua, patah pada permainan kedua dan mendahului 3-0.

Keys menggali sedalam-dalamnya untuk melawan mata rehat dalam permainan keempat dan keenam dan menerkam permainan servis yang jarang dilakukan oleh pemain Rusia itu untuk memulihkan masa rehat pada perlawanan ketujuh.

Pemain Amerika itu menyapu bersih pemecah seri dan Andreeva yang kecewa dipukul dengan pelanggaran kod pertamanya kerana membaling raketnya dengan kasar di kerusinya.

Andreeva melakukan kesilapan berganda apabila dia tergelincir 2-0 dalam penentuan sebelum Keys yang terdiri daripada melarikan diri dengan keputusan seri di mana dia menyelamatkan lapan daripada 12 mata pecah. — AFP

Related Post

Leave a Comment