Kewajipan Isteri Terhadap Suami Dalam Islam

Donna

Demi mewujudkan hubungan yang manis dan harmoni, anda boleh melaksanakan kewajipan ini.

Untuk mewujudkan rumah tangga yang harmoni, kerjasama antara suami isteri amat diperlukan. Semua peranan mesti menjalankan tugasnya agar seimbang dan demi kebahagiaan family.

Dalam ajaran Islam, isteri dituntut untuk sentiasa menghormati suaminya kerana peranannya sebagai ketua keluarga. Namun, peranan isteri juga tidak kurang pentingnya. Sebabnya, isteri sepatutnya boleh dijadikan rakan perbincangan untuk membuat keputusan berkaitan keluarga.

Dalam perkahwinan, suami bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kehidupan pasangannya. Jika suami bertanggungjawab mencari nafkah, isteri juga berperanan untuk berkhidmat kepada suami.

Berikut ini telah meringkaskan kewajipan seorang isteri terhadap suaminya dalam Islam. Semak lebih lanjut di bawah!

1. Taat kepada suami

Taat kepada suami
Pexels

Adalah menjadi kewajipan seorang isteri untuk mentaati dan mentaati suaminya. Namun, itu tidak bermakna isteri tidak mempunyai kuasa ke atasnya. Seorang isteri boleh menentukan apa sahaja yang mereka mahu, tetapi mereka tetap perlu mendapatkan kebenaran suami terlebih dahulu.

Seorang isteri juga harus sentiasa membincangkan pilihan mereka dengan suaminya. Ini dilakukan sebagai tanda hormat kepada suami. Jadi, dalam hubungan suami isteri, jangan tunjukkan orang bawahan atau orang atasan.

Sebagai sebuah keluarga, suami dan isteri juga perlu ingat bahawa mereka mempunyai peranan masing-masing. Namun begitu, seorang suami lebih berperanan sebagai ketua keluarga, manakala tanggungjawab isteri terletak di tangan suami.

Dalam Islam telah dijelaskan dalam al-Quran, iaitu, “Isteri-isteri yang solehah ialah yang taat kepada Allah dan memelihara diri ketika suaminya tidak ada. Karena itu Allah memelihara (menjaga) mereka,” – (QS. An Nisa: 34).

2. Boleh menggembirakan suami

Freepik/freepik

Kewajipan isteri terhadap suami yang perlu diingat iaitu menyenangkan hati suami. Mama boleh melakukan ini dengan cara yang mudah, seperti memasak makanan kegemarannya, menghabiskan masa bersama dan memberikan penampilan mengikut kehendak suami.

Anda juga boleh menggembirakan suami anda dengan cuba mewujudkan keluarga yang harmoni dan harmoni.

Perintah ini juga tertanam dalam hadis Abu Harairah RA, katanya kepada Rasulullah bahawa, “Sebaik-baik wanita adalah wanita apabila kamu melihatnya, kamu berasa gembira. Jika kamu perintah, dia akan menuruti kamu. Dan jika kamu tiada di sisinya, dia akan menjaga harta kamu dan dirinya.

3. Sentiasa menjaga nama baik suami

Freepik/freepik

Setiap rumahtangga pasti ada masalah yang timbul, jadi mesti dihadapi bersama. Apabila ada masalah dengan suami, maka seorang isteri tidak dibenarkan mendedahkan masalah rumah tangganya kepada orang lain. Ini perlu dilakukan untuk menjaga aib rumah tangga dan nama baik suami.

Sebagai seorang isteri, Mama tetap harus menjaga aib suami dan masalah kehidupan rumah tangga seorang diri. Jangan sesekali terlena dengan keburukan atau aib suami untuk diketahui orang lain.

Harus diingat suami adalah ketua keluarga, jika namanya buruk itu membuktikan rumah tangga yang didiaminya tidak berjalan lancar.

4. Dapat meredakan kemarahan suami secara perlahan-lahan

Dapat meredakan kemarahan suami secara perlahan-lahan
Pexels/Yan Krukau

Semasa perkahwinan, ada ketikanya berlaku masalah dalam rumah tangga. Kadang-kadang suami pun ada masalah dengan kawan, saudara mara, keluarga, malah kerja. Sebagai seorang isteri, menjadi kewajipan untuk menemani dan menenangkan suami agar tidak tertekan menghadapi masalah.

Jika emosi suami tidak tertahan, ia akan menjejaskan rumah tangga. Jadi, sebaiknya bila suami menghadapi masalah, Mama boleh buat sesuatu untuk menenangkan hatinya. Terdapat banyak cara untuk menggembirakan suami, seperti memasak makanan kegemaran anda, mendengar keluhan, malah meluangkan masa bersama.

Menjadi kewajipan seorang isteri untuk terus mendampingi suaminya dalam apa jua keadaan, termasuk ketika ditimpa musibah atau moodnya tidak stabil.

5. Melayan suami di atas katil

Melayan suami di atas katil
Freepik/lookstudio

Kewajipan lain, seorang isteri mesti melayan pasangannya di atas katil. Seseorang itu mesti dapat menggembirakan hati suami semasa melakukan hubungan seks. Ini bertujuan untuk mengekalkan kemesraan dan keharmonian dalam hubungan rumah tangga.

Walau bagaimanapun, seorang isteri boleh menolak untuk melakukan hubungan seks semasa haid, sakit, bersalin dan keadaan tertentu. Jadi, dalam kehidupan rumah tangga tidak boleh ada paksaan dalam melakukan persetubuhan. Suami juga mesti boleh memahami apabila isterinya sakit dan tidak dapat melakukan persetubuhan.

6. Sentiasa memberikan senyuman yang manis

Sentiasa memberikan senyuman yang manis
Pexels/Mikhail Nilov

Senyuman adalah perkara mudah yang boleh membahagiakan suami. Oleh itu, tersenyum adalah kewajipan seorang isteri terhadap suaminya dalam perkahwinan menurut Islam.

Di sebalik senyuman tulen terdapat minda yang terbuka, kerendahan hati dan semangat menghormati orang lain. Rasulullah sendiri mengingatkan manusia supaya tidak mengurangkan senyuman di hadapan orang lain.

Rasulullah pernah berpesan kepada puterinya, Siti Fatimah RA agar sentiasa tersenyum dan menjaga mimik muka di hadapan suaminya. Sebabnya, senyuman seorang isteri terhadap suami mendapat ganjaran yang besar daripada Allah SWT.

“Wahai Fatimah, tidak ada isteri yang tersenyum di hadapan suaminya melainkan Allah akan memandangnya dengan pandangan kasih sayang (rahmat).”

7. Mencari keredhaan suami dengan mentaatinya

Mencari keredhaan suami dengan mentaatinya
Pexels/Yan Krukau

Dalam perkahwinan, suami boleh menjadi syurga atau neraka untuk isterinya. Isteri yang durhaka kepada suaminya kerana derhaka boleh dipanggil isteri derhaka atau nikmat kufur. Perlu diingat bahawa meredhai suami adalah redha Allah SWT.

Hadis riwayat Bukhari Muslim menyatakan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa wanita paling banyak penghuni neraka kerana kebanyakan mereka derhaka kepada suami.

Oleh itu, isteri mesti cuba menggembirakan suami dengan pelbagai cara. Contohnya, melakukan perkara yang menggembirakan suami, membantunya menyiapkan kerja, memenuhi keperluannya, dan sebagainya.

8. Minta izin daripada suami

vektor Freepik/pch

Isteri wajib meminta izin daripada suaminya apabila melakukan perkara-perkara tertentu seperti ingin keluar rumah, berpuasa sunnah, menggunakan wang suami, dan mengajak orang lain ke dalam rumah.

Amat penting bagi seorang isteri untuk meminta izin daripada suami terlebih dahulu kerana segala dosanya ditanggung oleh suami. Setiap langkah seorang isteri menjadi beban kepada suaminya, baik di dunia mahupun di akhirat.

Tetapi sebaliknya, dosa suami bukanlah dosa isteri. Walaupun suaminya melakukan maksiat, maka isteri tidak akan terbeban dengan perbuatan suaminya.

9. Isteri mestilah amanah

Isteri mestilah amanah
Pexels/Jack Sparrow

Antara kewajipan isteri kepada suami ialah menjaga amanah suami di rumah, baik harta suami, segala rahsia, dan bersungguh-sungguh dalam mengurus rumah tangga.

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari Muslim, Rasulullah SAW bersabda, “dan seorang wanita berkuasa di rumah suaminya, dan dia akan dimintai pertanggungjawaban.”

Selain itu, seorang isteri juga wajib menjaga dan menjaga anak-anak sebagai amanah yang diamanahkan.

10. Tinggal di rumah yang ditentukan suaminya

Freepik/prostoby

Selepas berkahwin, suami wajib menyediakan tempat tinggal yang layak untuk isterinya. Oleh itu, isteri juga wajib tinggal di rumah yang telah ditentukan oleh suaminya.

Kewajipan suami memberi nafkah hanya berlaku apabila isteri tinggal bersamanya. Dalam erti kata lain, kewajipan suami untuk memberi nafkah tidak terpakai jika ia secara kontraktual, tetapi mereka tidak tinggal bersama.

11. Doakan suami

Doakan suami
pexel

Doa seorang isteri dalam Islam adalah doa yang segera dimakbulkan. Allah SWT akan memakbulkan doa seorang isteri yang memohon kebaikan untuk suaminya dalam apa jua keadaan.

Mendoakan suami dengan ikhlas dan redha juga membuka pintu rezeki buat keluarga.

12. Tundukkan pandangan anda kepada lelaki lain

Tundukkan pandangan anda kepada lelaki lain
Google

Menjaga pandangan ini mempunyai matlamat untuk mengawal penglihatan dengan iman bukan dengan syahwat supaya mengelakkan diri daripada pandangan yang dilarang, buruk sangka, dan perbuatan yang buruk.

Kerana, pandangan yang tidak terjaga boleh membawa kepada perbuatan tidak bermoral. Oleh itu, jika isteri secara tidak sengaja melihat sesuatu yang dilarang, hendaklah dia menjauhkan pandangannya.

Satu contoh ialah apabila anda bertembung dengan seseorang yang bukan mahram anda. Syaitan telah meletakkan tipu daya di matanya yang akan membuatkan dia menikmati pelbagai kelebihan yang ada dan memujuknya untuk terjerumus ke dalam kemaksiatan.

13. Tampil cantik di hadapan suami

Tampil cantik di hadapan suami
Pexel/Ogos de Richelieu

Sebagai seorang wanita, seorang isteri tidak boleh meremehkan kebersihan diri. Kerana, kebersihan itu sebahagian daripada iman. Dia mesti mengikut Sunnah membersihkan diri dan menggunakan minyak wangi supaya sentiasa harum di hadapan suaminya.

Berhias untuk suami juga merupakan satu kewajipan sedangkan dalam batasan yang tidak dilarang oleh syarak seperti mencukur bulu kening, menyambung rambut, membuat tatu, dan sebagainya.

14. Menghormati keluarga suami

Menghormati keluarga suami
Freepik/

Selain harus taat kepada suami, seorang isteri juga harus bersikap baik dan sabar terhadap keluarga suami. Ini dilakukan dengan tujuan untuk mendapat keredhaan dan ganjaran daripada Allah SWT.

Lebih-lebih lagi lelaki yang sudah berkahwin dan mempunyai keluarga kecil yang baru, mereka mesti tetap mengutamakan ibu. Oleh itu, seorang isteri juga wajib menghormati keluarga suami termasuk ibu bapa mertuanya.

15. Bersyukur dengan kebaikan suami

Bersyukur dengan kebaikan suami
Google

Rasulullah SAW telah memperingatkan para isteri tentang adab terhadap suami agar sentiasa mensyukuri kebaikan mereka. Dengan mensyukuri nikmatNya, Allah akan menambahkan pelbagai lagi nikmat.

Sebagaimana firman Allah dalam Surah Ibrahim ayat 7, yang berbunyi:

“Dan (ingatlah juga) tatkala Tuhanmu memaklumkan: “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.

Selagi suami sudah berusaha menempuh jalan untuk mendatangkan rezeki dari Allah, sebagai seorang isteri hendaklah menghargainya dengan bersyukur. Sikap sebegini akan memupuk lagi rasa sayang antara pasangan.

Itulah beberapa kewajipan seorang isteri terhadap suaminya dalam Islam. Semoga maklumat ini dapat membantu menunaikan kewajipan sebagai seorang isteri.

Semoga maklumat ini berguna bagi menjalinkan hubungan rumah tangga yang harmoni dan harmoni.

Related Post

Leave a Comment