Ketua-ketua Wimbledon meredakan ketakutan terhadap rumput lembap di Gelanggang Tengah

Donna

LONDON, 4 Julai — Ketua-ketua Wimbledon meremehkan kebimbangan mengenai kelembapan di Gelanggang Tengah hari ini walaupun tertangguh lama semasa perlawanan pusingan pertama Novak Djokovic pada hari pembukaan kejohanan.

Juara tujuh kali itu, memburu gelaran Grand Slam ke-24 yang menyamai rekod, menewaskan pemain Argentina, Pedro Cachin dalam straight set semalam.

Tetapi pertembungan itu ditangguhkan selama hampir 90 minit selepas tamat set pertama, walaupun bumbung dipasang kerana hujan, dengan beberapa pemeriksaan oleh pegawai dan pemain sebelum permainan disambung semula.

Juara bertahan Djokovic pada satu peringkat muncul dengan tuala, yang digunakannya untuk menggosok permukaan gelanggang, untuk ketawa orang ramai.

Anggota kakitangan bawah tanah kemudian menggunakan peniup daun genggam untuk mencuba dan mengeringkan permukaan dalam adegan lawak di gelanggang terkenal dunia.

“Mereka juga sangat keliru tentang apa yang berlaku,” kata Djokovic selepas perlawanannya. “Saya rasa mereka akan menyemaknya.

“Mudah-mudahan mereka akan membetulkannya kerana itu satu-satunya daripada dua gelanggang yang mempunyai bumbung. Jika hujan mula turun, jika anda tidak boleh bermain di bawah bumbung, itu sedikit isu untuk jadual.”

Kemudian pada hari itu, juara lima kali Venus Williams mengalami kejatuhan teruk di gelanggang yang sama, mencederakan lutut kanannya yang sudah berbalut.

“Saya benar-benar membunuhnya, kemudian saya terbunuh oleh rumput,” kata pemain berusia 43 tahun itu selepas tewas kepada Elina Svitolina.

Pengarah operasi Wimbledon, Michelle Dite, bagaimanapun berkata penganjur tidak merancang untuk melakukan sesuatu yang berbeza hari ini.

“Kami bermain di atas permukaan yang hidup dan itu adalah salah satu keajaiban rumput dan itulah yang kami lihat selepas 365 hari setahun dengan ketua penjaga tanah kami, semua kakitangan, memastikan bahawa apabila kami sampai ke kejohanan, ia berada pada tahap yang terbaik. puncak,” katanya.

Dite berkata terdapat lebih banyak kelembapan di rumput daripada yang dijangkakan.

“Tiada apa-apa yang pelik,” katanya. “Ia adalah satu set keadaan dengan kawalan alam sekitar dalam mangkuk. Tidak ada yang rosak. Tiada apa yang bermakna kami tidak yakin untuk bermain hari ini.”

Dite memohon maaf kepada penyokong yang menunggu berjam-jam dalam barisan untuk masuk ke Kelab All England semalam, sebahagiannya disebabkan oleh pemeriksaan keselamatan yang dipertingkatkan kerana bimbang bantahan oleh aktivis iklim.

Beliau berkata perubahan telah dibuat dalam usaha untuk menjadikan proses itu lebih lancar.

“Kami mempunyai kira-kira 11,500 orang melalui barisan semalam,” katanya. “Kami mendapat kehadiran tertinggi di kejohanan pada hari pertama sejak 2015.

“Banyak sebab mengapa permintaan begitu tinggi — pengambilan undi adalah luar biasa, hospitaliti habis dijual.

“Kami berbangga kerana menjadi acara yang sangat terbuka dan mudah diakses jadi satu-satunya cara anda benar-benar boleh mendapatkan tiket pada masa ini adalah melalui baris gilir. Jelas sekali keterujaan yang besar, ramai orang hadir.” — AFP

Related Post

Leave a Comment