Kesatuan Berbasikal Antarabangsa: Penunggang basikal transgender dilarang daripada pertandingan wanita

Donna

PARIS, 14 Julai — Atlet transgender wanita yang bertukar selepas akil baligh lelaki akan dilarang menyertai acara wanita dalam semua kategori berbasikal, kata badan induk sukan itu pada Jumaat.

Presiden Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) David Lappartient berkata persekutuan “mempunyai kewajipan untuk menjamin, di atas segalanya, peluang yang sama untuk semua pesaing dalam pertandingan berbasikal”.

Peraturan baharu itu, yang berkuat kuasa pada 17 Julai, mengikut ketetapan yang sama oleh sukan Olimpik lain seperti olahraga.

“UCI ingin mengesahkan bahawa berbasikal – sebagai sukan kompetitif, aktiviti riadah atau pengangkutan – terbuka kepada semua orang,” kata Lappartient dalam satu kenyataan.

Tetapi keadaan pengetahuan saintifik semasa tidak menjamin kesamarataan peluang antara atlet wanita transgender dan peserta wanita cisgender, tambahnya.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, (tidak mungkin) membenarkan bekas untuk berlumba dalam kategori wanita,” tambah Lappartient.

UCI berkata ia terbuka untuk mengubah ketetapan ini pada masa hadapan apabila pengetahuan saintifik berkembang.

Untuk tujuan ini, UCI akan memulakan perbincangan dengan ahli gerakan sukan antarabangsa yang lain mengenai pembiayaan bersama program penyelidikan yang bertujuan untuk mengkaji perubahan dalam prestasi fizikal atlet terlatih tinggi yang menjalani rawatan hormon peralihan.

Tahun lalu pelumba basikal wanita terkemuka Britain mengancam untuk memboikot acara selepas Emily Bridges, 22, yang digugurkan oleh program akademi British sebagai pelumba lelaki, cuba menyertai pasukan omium wanita. — AFP

Related Post

Leave a Comment