Kes keganasan rumah tangga digugurkan terhadap bekas bintang Man Utd, Giggs

Donna

LONDON, 18 Julai — Bekas pemain Manchester United, Ryan Giggs tidak akan berdepan perbicaraan semula berhubung dakwaan keganasan rumah tangga selepas pendakwa raya hari ini menarik balik pertuduhan berikutan “keengganan” bekas kekasihnya memberikan keterangan.

Giggs, 49, sepatutnya menjalani perbicaraan buat kali kedua pada 31 Julai selepas percubaan selama sebulan tahun lalu berakhir tanpa juri membuat keputusan.

Tetapi peguam pendakwa Peter Wright memberitahu Mahkamah Mahkota Manchester di barat laut England bahawa tidak ada peluang realistik untuk disabitkan.

Bekas teman wanita Giggs Kate Greville telah “menunjukkan keengganan” untuk memberikan keterangan dan bahawa perbicaraan pertama telah “mengambil tol” ke atas dia dan kakaknya Emma, ​​jelasnya.

“Itulah kesnya, kami secara rasmi tidak menawarkan bukti pada kiraan satu, dua dan tiga. Ini bukan keputusan yang diambil mudah,” kata Wright.

Dia menambah bahawa terdapat usaha “berlarutan” untuk mengetahui mengapa dia tidak mahu memberi keterangan dan bahawa adalah tidak wajar untuk memaksanya memberikan keterangan.

Hakim Hilary Manley menjawab: “Saya secara rasmi memasukkan keputusan tidak bersalah berkenaan dengan pertuduhan itu.”

Chris Daw, yang mewakili Giggs, berkata bekas pemain bola sepak itu “sangat lega kerana pendakwaan akhirnya berakhir selepas hampir tiga tahun dia berjuang untuk membersihkan namanya.

“Dia sentiasa tidak bersalah atas pertuduhan ini, terdapat sangat, sangat banyak pembohongan yang diberitahu tentang dia di mahkamah.

“Dia kini didapati tidak bersalah atas semua pertuduhan dan seterusnya ingin membina semula kehidupan dan kerjayanya sebagai seorang lelaki yang tidak bersalah.”

Keajaiban remaja

Giggs, bekas pemain antarabangsa Wales, telah menafikan dakwaan mengawal dan tingkah laku paksaan terhadap bekas teman wanita Greville serta menyerang dia dan adik perempuannya.

Pendakwa raya telah mendakwa bahawa bekas bintang itu menanduk Greville di muka ketika dia cuba untuk menamatkan hubungan mereka, dan telah menyebabkan dia “penderaan, baik fizikal dan psikologi”.

Tiga pertuduhan itu boleh membawa kepada hukuman penjara lima tahun, tetapi Giggs kini telah dibebaskan daripada semua pertuduhan.

Bekas pengurus Manchester United, Alex Ferguson adalah antara yang memberi keterangan dalam perbicaraan Ogos lalu, yang turut menyaksikan Giggs mengambil pendirian dan mengakui tidak setia dalam semua hubungan percintaannya yang lalu tetapi menafikan pernah melakukan kekerasan.

Dia meletak jawatan sebagai pengurus Wales Jun lalu, selepas bercuti sejak ditangkap.

Giggs meletup ke tempat kejadian sebagai seorang remaja pada pertengahan 1990-an. Dia menamatkan kariernya di Old Trafford sebagai pemain yang paling dihormati dalam sejarah bola sepak Inggeris.

Sebagai pemain, dia membuat rekod kelab 963 penampilan selama 23 tahun untuk Manchester United, memenangi 13 gelaran Liga Perdana dan dua trofi Liga Juara-Juara.

Dia memulakan kerjaya kejurulatihannya di Old Trafford, mengambil alih sementara pada penghujung musim 2013-14 selepas David Moyes dipecat. Giggs kemudiannya bekerja sebagai pembantu kepada Louis van Gaal selama dua tahun. — AFP

Related Post

Leave a Comment