Kereta terbang futuristik ini boleh berada di jalan raya (dan di udara) mulai 2025

Donna

LONDON, 3 Julai — Syarikat permulaan bernama Alef telah mendapat kebenaran daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) AS untuk mula menjalankan ujian jalan/udara untuk projek kereta terbangnya yang luar biasa.

Terima kasih kepada Pensijilan Kelayakan Udara Khas yang diberikan oleh FAA ini, Alef kini boleh memandu — dan berlepas dan mendarat — kereta terbangnya di jalan awam. Ini adalah kali pertama kenderaan seperti ini, dengan keupayaan berlepas dan mendarat menegak, telah diberikan kebenaran ini di Amerika Syarikat.

Kereta terbang ini, hanya dinamakan “Model A,” berbentuk kereta sukan elektrik 100 peratus, mampu memandu di jalan raya sebelum, sekali pegun, berlepas secara menegak, dengan cara dron. Kereta terbang yang luar biasa ini mempunyai jarak 320km di jalan raya dan hanya di bawah 180km di udara.

Keasliannya terletak pada hakikat bahawa ia tidak mempunyai sayap dan dikuasakan oleh satu siri kipas yang tersembunyi dengan baik. Setelah dibawa ke udara, badan kereta boleh berputar 90 darjah di sekeliling kokpit — yang kekal statik — untuk bergerak dari penerbangan ke atas ke hadapan.

Kereta terbang ini berharga AS$300,000 (RM1.4 juta) di laman web Alef. Prapesanan sudah boleh dibuat dengan membayar deposit sebanyak AS$1,500, yang memberi keutamaan pada senarai tunggu. Penghantaran pertama dijadualkan pada akhir 2025.

Di atas kertas, bagaimanapun, konsep itu kelihatan seperti sesuatu yang langsung daripada filem fiksyen sains. Jadi, pada hakikatnya, sukar untuk mengetahui sama ada Alef akan dapat menghadapi cabaran teknologi untuk membangunkan kenderaan sedemikian sebelum pengeluaran besar-besaran.

Buat masa ini, pensijilan ini mengehadkan tempat di mana kenderaan Alef diberi kuasa untuk terbang, dan ia perlu membuktikan dirinya serta prestasinya sebelum ia boleh berharap untuk mempunyai hak untuk memandu (dan terbang) ke mana-mana di negara ini.

Alef tidak berhasrat untuk berhenti di situ, bagaimanapun, dan sudah pun mengusahakan sedan empat tempat duduk, “Model Z,” yang dijadualkan untuk dilancarkan pada 2035! — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment