Kerajaan Rio menamakan undang-undang anti-perkauman selepas Vinicius Jr

Donna

RIO DE JANEIRO, 6 Julai — Kerajaan Rio de Janeiro menamakan undang-undang antiperkauman selepas penyerang Real Madrid, Vinicius Jr semalam yang akan menyaksikan acara sukan dihentikan atau digantung sekiranya berlaku perlakuan perkauman.

Penyerang Brazil, Vinicius telah didera secara perkauman oleh peminat ketika Madrid menentang Valencia pada Mei, insiden ke-10 melibatkan pemain berusia 22 tahun itu yang dilaporkan LaLiga kepada pendakwa raya musim itu.

Media tempatan berkata undang-undang itu diilhamkan oleh tindak balas pemain terhadap insiden di stadium Mestalla Valencia, di mana permainan dijeda selama beberapa minit manakala pemain itu menunjuk ke arah mereka yang menderanya secara perkauman di tempat duduk.

‘Undang-undang Vini Jr’, yang diluluskan sebulat suara oleh kerajaan Rio pada bulan Jun, termasuk protokol tentang cara memproses aduan perkauman dan kempen pendidikan wajib.

“Hari ini adalah hari yang sangat istimewa dan saya harap keluarga saya sangat berbangga,” kata Vinicius semasa majlis di Stadium Maracana, di mana dia membuat debut seniornya untuk Flamengo pada 2017.

“Saya masih sangat muda dan tidak sangka saya akan menerima penghormatan ini.”

Vinicius juga menerima anugerah daripada dewan perundangan dan majlis bandar raya Rio dan jejaknya telah ditambah ke Walk of Fame stadium di samping orang-orang hebat Brazil seperti Pele, Garrincha dan Ronaldo.

“Kadang-kadang saya tertanya-tanya sama ada saya layak mendapat begitu banyak,” katanya. “Saya tidak menjangkakan begitu banyak anugerah dan menerima semua kasih sayang ini di Maracana, tempat saya menghadiri dan bermain begitu banyak perlawanan Flamengo.”

Setiausaha Sukan Rio de Janeiro Rafael Picciani berkata adalah satu penghormatan untuk memberi penghormatan kepada “seorang idola bola sepak Brazil, dilahirkan dan dibesarkan di Rio de Janeiro”.

“Selain daripada semua pencapaian kerjaya bola sepaknya, Vinicius juga telah menjadi simbol perjuangan menentang perkauman”. — Reuters

Related Post

Leave a Comment