Kerajaan Perak akan cari rumah baharu bagi pemenang pingat emas Sukan Olimpik Khas Dunia, Nur Asliza

Donna

IPOH, 21 Julai — Kerajaan Perak bercadang mencari kediaman lebih sesuai untuk keluarga Nur Asliza Mohd Sapri dari Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Pasir Puteh yang memenangi pingat emas Sukan Olimpik Khas Dunia Berlin pada Jun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi, Belia dan Sukan negeri Khairudin Abu Hanipah berkata ini berikutan rumah sewa mereka sekarang tidak sesuai untuk sembilan sekeluarga.

“Keluarga itu tinggal di sebuah rumah kecil, dan kami cuba membantu melalui Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak,” katanya kepada pemberita selepas melawat rumah atlet itu di sini hari ini.

Khairudin turut berharap pencapaian Nur Asliza memenangi pingat emas acara lontar peluru pada kejohanan berprestij itu dapat memberi inspirasi kepada pelajar lain khususnya yang berkeperluan khas.

“Pencapaian Nur Asliza, juga dikenali sebagai Kak Ngah, merupakan satu pengiktirafan yang ketara, khususnya kepada warga pendidik di Perak dan Malaysia.

“Walaupun mengalami masalah pembelajaran, dia telah mempamerkan prestasi dan pencapaian yang luar biasa, terutamanya dalam sukan. Daripada empat wakil Malaysia, beliau merupakan individu tunggal yang memperoleh pingat emas,” katanya.

Sementara itu, Nur Asliza menyifatkan kejayaannya itu hasil sokongan tidak berbelah bahagi daripada guru dan keluarga.

“Saya dedikasikan pingat emas ini kepada semua guru saya yang telah memainkan peranan penting dalam latihan saya dan tidak pernah gagal menyokong saya dalam mengejar kemenangan di Berlin. Juga, kepada ibu saya, yang sentiasa menjadi sumber sokongan dan dorongan dalam usaha sukan saya,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment