Kementerian Sukan menangguhkan talian hayat Amatur FA Perak dengan menangguhkan pembatalan pendaftaran persatuan, kata exco negeri

Donna

IPOH, 17 Jun — Persatuan Bola Sepak Amatur Perak (Pafa) telah dilemparkan talian hayat oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) selepas pejabat Pesuruhjaya Sukan (SC) menghantar notis pembatalan pendaftaran kepada Pafa baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi, Belia dan Sukan negeri Khairudin Abu Hanipah berkata surat rayuan telah dikemukakan kepada Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh.

“Memang benar Pesuruhjaya Sukan telah menghantar surat memaklumkan kepada Pafa bahawa persatuan itu telah dibatalkan pendaftarannya dan diberi tempoh 14 hari untuk membuat rayuan.

“Oleh itu, seorang pemegang jawatan tinggi Pafa (2018-2021) yang telah diiktiraf oleh pejabat SC telah mengemukakan rayuan kepada kementerian dan kami dimaklumkan bahawa penyelesaian akan dicari untuk menyelesaikan isu itu,” katanya selepas menghadiri majlis Majlis Penghargaan dan Kerjasama bersama empowerNCER Academic, di sini hari ini.

Khairudin berkata satu pertemuan dengan Hannah telah diadakan bagi mencari penyelesaian supaya Pafa tidak dibatalkan pendaftarannya mengikut peruntukan di bawah SC.

“Alhamdulillah, pertemuan itu adalah positif kerana KBS telah menubuhkan jawatankuasa bertindak dengan ahli-ahli yang dipilih oleh kementerian untuk memantau perkembangan di Pafa. Jawatankuasa bertindak akan memanggil Mesyuarat Agung Tahunan diadakan semula untuk memilih jawatankuasa baharu dan apabila semua urusan selesai, pucuk pimpinan baharu boleh menerajui Pafa,” katanya.

Pafa pada mulanya digantung selama enam bulan oleh SC berikutan masalah dalam persatuan pada 7 Mac 2022 kerana terdapat dua kumpulan mendakwa diri mereka sebagai pemegang jawatan yang sah.

Tambahnya, masalah bermula di Pafa selepas kedua-dua kumpulan berebut untuk mengadakan AGM tanpa mengikut prosedur atau mengikut perlembagaan persatuan. — Bernama

Related Post

Leave a Comment