Kementerian Belia dan Sukan bekerjasama dengan Universiti Sains Sukan Nippon dalam kursus pembangun jurulatih

Donna

KUALA LUMPUR, 14 Julai — Kementerian Belia dan Sukan telah menganjurkan Kursus Pembangunan Pembangun Jurulatih dengan kerjasama Universiti Sains Sukan Nippon (NSSU) bagi membangunkan jurulatih bagi menyokong sistem kejurulatihan sukan Malaysia.

Menteri Hannah Yeoh berkata kursus itu dikendalikan oleh NSSU Coach Developer Academy (NCDA) untuk memastikan pembangunan kejurulatihan berstruktur untuk jurulatih pelapis kebangsaan Malaysia.

“Kerjasama ini sangat berharga kepada kami kerana ia memberi peluang kepada jurulatih untuk terlibat secara langsung dengan NSSU dan menjelaskan perkara-perkara.

“Mereka juga boleh membandingkan teknik kejurulatihan,” katanya kepada Bernama selepas menutup kursus tiga hari di Institut Sukan Negara (NSI) di sini hari ini.

Hannah berkata 25 jurulatih NSI menghadiri kursus itu, yang memberikan mereka gambaran teori dan praktikal mengenai perancangan dan penstrukturan program bimbingan, termasuk aspek seperti komunikasi berkesan, menilai kemahiran dan mengendalikan pelbagai situasi.

Beliau berkata kursus yang sama akan diadakan untuk jurulatih dari Majlis Sukan Negara (MSN) pada Ogos.

NCDA yang berpangkalan di Tokyo telah ditubuhkan untuk membangunkan jurulatih dan menyokong pembangunan kejurulatihan dengan International Council for Coaching Excellence (ICCE).

Mengenai perkara berasingan, Hannah berkata Dewan Perbandaran Wanita sedang dirancang pada Ogos bagi membolehkan wanita menyuarakan cabaran yang mereka hadapi dalam mengekalkan kerjaya mereka dalam sukan.

“Kami sedang mengatur tarikh yang sesuai dalam jadual saya. NSC sudah sedia. Dewan Perbandaran terbuka kepada semua wanita dalam bidang sukan,” katanya.

Laporan media sebelum ini memetik rancangan Hannah untuk menganjurkan Dewan Perbandaran selepas menyedari ekosistem sukan tempatan tidak banyak memberi tumpuan untuk membantu wanita memajukan kerjaya sukan mereka. — Bernama

Related Post

Leave a Comment