Kembali ke papan lukisan untuk Gauff selepas keluar pusingan pertama di Wimbledon

Donna

LONDON, 4 Julai — Coco Gauff berikrar untuk menyalurkan kekecewaan yang dirasainya selepas tewas kepada Sofia Kenin pada pusingan pertama Wimbledon semalam untuk meningkatkan permainannya ketika dia meneruskan usahanya untuk mencapai kejayaan Grand Slam.

Kenin yang bangkit semula, yang memenangi Terbuka Australia 2020 tetapi terpaksa melalui kelayakan untuk menentang pilihan ketujuh Gauff, adalah lebih yakin dengan pasangan Amerika Syarikat itu, mendikte permainan dan menolak remaja itu di sekitar gelanggang di Kelab All England.

“Sekarang saya sangat kecewa dan kecewa,” kata Gauff selepas tewas 6-4 4-6 6-2, kekalahan pertamanya pada pusingan pembukaan di padang rumput utama.

“Jadi, ya, saya rasa ia membuatkan saya mahu bekerja lebih keras lagi. Saya rasa saya telah bekerja keras, tetapi jelas ia tidak mencukupi.

“Saya perlu kembali ke papan lukisan dan melihat di mana saya perlu menambah baik dan cara melakukan latihan yang betul untuk melakukannya.”

Pihak lawan telah menyasarkan pukulan depan Gauff yang terdedah dan dia berkata dia tahu bahawa pukulan itu memerlukan usaha.

“Jelas sekali pukulan depan saya,” katanya.

“Menjadi lebih agresif pada pukulan itu. Saya rasa saya melakukan terlalu banyak kesilapan pada pukulan depan dan pukulan kilas saya hari ini.”

Dia juga perlu melakukan kerja yang lebih baik untuk membawa perjuangan kepada lawannya, katanya.

“Saya tidak terlalu memberi tekanan kepadanya,” katanya.

“Saya rasa dia boleh membuat bola di gelanggang, tidak perlu sehebat itu, dan saya tidak akan berbuat banyak dengannya. Itulah yang berlaku.

“Jika saya bermain terlalu pasif, dia mempunyai permainan di mana dia boleh melakukan pukulan agresif.”

Kenin, yang telah menduduki ranking tertinggi sebagai nombor empat dunia pada Mac 2020 tetapi kini berada di tangga ke-128, menggelar 2023 sebagai “tahun kepulangan” untuknya dan berkata dia mendapat manfaat daripada jangkaan rendah pada hari Isnin.

“Apabila saya berada di kedudukan lebih tinggi dan segala-galanya, orang memandang saya seperti saya harus menang,” kata Kenin.

“Saya tahu dia akan lebih gugup kerana lebih banyak tekanan terhadapnya daripada saya. Saya hanya cuba menggunakan segala yang saya mampu untuk perlawanan ini untuk kelebihan saya.”

Kenin akan menentang pemain China, Wang Xinyu pada pusingan kedua. — Reuters

Related Post

Leave a Comment