Kematian Sathianathan satu kehilangan besar kepada negara, kata pemain bola sepak negara

Donna

KUALA LUMPUR, 18 Julai — Kematian bekas jurulatih skuad Harimau Malaya B. Sathianathan merupakan satu kehilangan besar dalam arena bola sepak tanah air.

Kehilangan itu amat dirasai dalam kalangan pemain bola sepak negara terutama bekas pemain yang dilatih oleh arwah jurulatih.

Menurut bekas penyerang kebangsaan Safee Sali, Allahyarham merupakan seorang yang sangat pemurah baik dari segi kewangan mahupun ilmu selain mempunyai komitmen tinggi terhadap disiplin sepanjang hayatnya sebagai jurulatih.

“Walaupun dia mungkin dilihat sebagai seorang yang tegas di televisyen, mendiang jurulatih itu baik hati dan sangat pemurah. Jika pemain tidak mendapat gaji, dia akan mengeluarkan wang poketnya sendiri untuk membantu pemain yang menghadapi masalah kewangan.

“Ia adalah satu kehilangan yang amat dirasai oleh kami yang terlibat dalam industri bola sepak. Beliau bermurah hati berkongsi apa-apa ilmu mengenai bola sepak dan bertanggungjawab,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Pemain pertahanan sayap kanan Johor Darul Ta’zim, S. Kunalan berkata, ilmu dan dedikasi jurulatih mendiang membantu meningkatkan prestasinya sebagai pemain kebangsaan.

“Jurulatih (Sathianathan) antara jurulatih terbaik, dia mempunyai pengalaman dan pengetahuan yang luas untuk meningkatkan pemain, saya sendiri antara pemain yang dia pilih untuk dibawa masuk ke dalam pasukan kebangsaan,” katanya.

Sathianathan, 65, dilaporkan menghembuskan nafas terakhir pada 1.25 tengah hari ini di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) akibat kanser.

Bekas pemain Negeri Sembilan itu sebelum ini terpaksa berehat dari arena bola sepak selepas menjalani rawatan perubatan tahun lalu.

Pencapaian terbaiknya ialah pada 2007 apabila mengemudi skuad bawah 23 tahun (U-23) menjuarai Pestabola Merdeka dan dilantik sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya sehingga awal 2009.

Sathianathan pernah menjadi jurulatih beberapa pasukan tempatan termasuk Kelantan, Angkatan Tentera Malaysia (MAF), Felda United, Selangor dan jawatan terakhirnya adalah sebagai jurulatih Sarawak United. — Bernama

Related Post

Leave a Comment