Kemasukan percuma ke Galeri Lat House sehingga awal September

Donna

BATU GAJAH, 23 Julai — Pengunjung Galeri Lat House berpeluang menikmati kemasukan percuma untuk melihat karya kartunis terkenal Datuk Mohd Nor Khalid yang dipaparkan di situ.

Kartunis tempatan yang lebih dikenali sebagai Lat itu melahirkan harapan agar galeri itu dapat menjadikan yuran kemasukan mampu milik kepada pengunjung sebaik sahaja tempoh kemasukan percuma tamat, kerana kebanyakan mereka adalah keluarga dan kanak-kanak tempatan yang menghargai karya seninya dan dapat menikmati keunikan Rumah Bumbung Lima atau Rumah Limas, yang mempamerkan karya hidupnya.

“Saya gembira melihat kanak-kanak dan pengunjung tempatan datang dari jauh untuk melihat hasil kerja saya. Kalau boleh, biarlah tiket murah, mampu milik semua,” katanya ketika ditemui Bernama di galeri itu semalam, sambil menambah pengunjung akan sentiasa dapat merasai kehadirannya di sana, walaupun secara fizikal tidak begitu kerap.

“Kalau ada jemputan barulah saya datang. Galeri ini mewakili saya. Segala sejarah dan pencapaian saya diabadikan di sini termasuk replika rumah lama yang didiami bersama ibu, ayah dan lima adik-beradik, (jadi) mereka yang berkunjung akan merasai kehadiran saya di sini,” jelasnya.

Beliau turut berkongsi pelbagai rancangan Lembaga Muzium Negeri Perak di galeri berkenaan termasuk bengkel dan seminarnya sendiri bersama kartunis terkenal seluruh negara seperti Ujang, Rossem dan Sireh.

Semasa lawatan Bernama ke galeri semalam, ramai pengunjung telah muncul pada waktu ia dibuka pada pukul 10 pagi, tidak sabar-sabar melihat karya kartunis itu dari dekat.

Poster besar Lat, semuanya digayakan menaiki motosikal yang dibelinya pada usia 17 tahun, menghiasi sudut galeri, manakala meja kegemaran kartunis itu diletakkan di sudut lain, detik-detik kerjayanya yang panjang dan berwarna-warni yang bermula pada 1963.

Pengunjung turut membeli pelbagai cenderamata yang dijual, daripada kemeja-T, rantai kunci, mug hinggalah topi, semuanya dihiasi dengan adegan atau watak daripada kartun Lat sepanjang beberapa dekad.

Bernama juga sempat menghubungi Pengarah Lembaga Muzium Negeri Perak Mohamad Amir Mohd Dahalan yang memaklumkan harga tiket muzium akan diumumkan pada masa akan datang.

Beliau juga dengan bangganya berkongsi bahawa lebih 11,000 pengunjung telah ke galeri itu sejak dibuka pada 9 Julai. Muzium itu dibuka secara rasmi pada 8 Julai oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, yang turut dikurniakan gelaran ‘Seniman Diraja‘ pada Lat.

“Pelbagai acara menarik akan diadakan di galeri ini seperti bengkel lukisan bersama Datuk Lat dan program ‘Lat and Friends’,” tambahnya.

Galeri dibuka dari 10 pagi hingga 4 petang, Ahad hingga Selasa, manakala kemasukan percuma sehingga awal September. — Bernama

Tags

Related Post

Leave a Comment