Kelapa, selasih, eucalyptus: Tiga penyelesaian semula jadi untuk mengelakkan nyamuk

Donna

NEW YORK, 30 Jun — Daripada gatal-gatal yang menyakitkan hingga membawa virus, nyamuk adalah musuh yang tidak boleh dipertikaikan bagi pelancong. Walau bagaimanapun, penghalau sintetik kadangkala boleh membawa amaran kesihatan. Nasib baik, beberapa penyelesaian semula jadi boleh menjadi agak berkesan untuk menangkis perosak ini, jadi anda boleh menikmati percutian anda tanpa kemerahan dan bengkak. Berikut adalah tiga alternatif semula jadi untuk dicuba musim panas ini.

Sabun wangi kelapa

Sesetengah orang kelihatan seperti magnet nyamuk, manakala yang lain seolah-olah menghalaunya secara semula jadi. Ini mungkin ada kaitan dengan sabun yang mereka gunakan, menurut pasukan penyelidik Amerika yang mengkaji kesan wangian tertentu pada serangga yang menjengkelkan ini. Diterbitkan dalam jurnal iScience, kajian menunjukkan bahawa sabun wangi kelapa boleh menjauhkan nyamuk dan mengurangkan risiko gigitan nyamuk, walaupun pada hakikatnya setiap individu mempunyai profil bau yang unik. Di samping itu, penyelidikan menyerlahkan fakta bahawa sabun dengan wangian berasaskan tumbuhan atau meniru tumbuhan boleh, sebaliknya, menarik nyamuk yang, bertentangan dengan kepercayaan popular, memakan bukan sahaja darah, tetapi juga nektar tumbuhan. Jadi, nyamuk mengelirukan kulit wangi dengan semua jenis bunga.

Minyak pati Eucalyptus

Minyak pati serai dan geranium terkenal dengan keupayaannya untuk menghalau serangga, tetapi minyak kayu putih juga boleh membantu mencegah kulit gatal sepanjang percutian. Walaupun aplikator roll-on boleh digunakan untuk menyapu produk terus ke kulit, adalah mungkin — dan disyorkan — untuk meresap beberapa titis minyak kayu putih ke udara untuk tidur malam yang nyenyak. Varian tertentu, seperti minyak pati lemon eucalyptus, boleh digunakan untuk meredakan gigitan nyamuk, mengurangkan kegatalan dan kemerahan. Walau bagaimanapun, minyak ini tidak boleh digunakan semasa tiga bulan pertama kehamilan, atau oleh kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

selasih

Selain menyedapkan hidangan musim panas, selasih dianggap sebagai penghalau nyamuk yang sangat baik, dan untuk alasan yang baik: nyamuk tidak menyukai bau herba ini. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengoleskannya, atau menikmati piza dan hidangan berasaskan selasih yang lain untuk mengelakkan nyamuk. Jika anda menyewa rumah atau apartmen pada musim panas ini, adalah idea yang baik untuk meletakkan pasu kemangi segar, atau tandan kemangi, di dalam bilik sewa anda, atau di ambang tingkap, untuk membantu meminimumkan gigitan nyamuk. Basil juga terkenal dengan sifat antiseptiknya, yang bermaksud bahawa hanya menggosok daunnya pada kulit boleh meredakan kegatalan. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment