Kekurangan jaringan terus melanda England dalam kemenangan 1-0 ke atas Haiti

Donna

BRISBANE, England 22 Julai ― Jurulatih England, Sarina Wiegman berkata skuadnya merindui kekejaman yang diperlukan untuk menjaringkan gol, kecenderungan membimbangkan yang menimbulkan keburukan dalam kemenangan 1-0 ke atas Haiti pada Piala Dunia Wanita hari ini.

Sepakan penalti Georgia Stanway adalah satu-satunya gol permainan, meregangkan kekurangan gol Lionesses daripada permainan terbuka kepada lebih daripada tiga perlawanan.

Jurulatih Haiti Nicolas Delepine berkata sehari sebelum itu apabila ditanya mengenai kelemahan England bahawa mereka bergelut di depan gawang. Tiada hujah daripada Wiegman.

“Saya akan mengatakan kekejaman,” kata Wiegman pada sidang akhbar. “Nah, mudah untuk mengatakan, kekejaman.

“Kadang-kadang ia adalah kaitan dengan hantaran silang, masa hantaran silang, di mana hantaran silang itu sebenarnya berakhir di dalam kotak penalti, kemudian sambungan di hadapan gol, perkara-perkara kecil seperti itu, yang pada akhirnya yang anda harapkan masuk.”

England melakukan kesilapan berkali-kali pada hari Sabtu, dinafikan oleh penjaga gol Haiti, Kerly Theus dan masa serta sasaran mereka sendiri.

“Kami sangat hampir beberapa kali untuk menjaringkan gol dan sudah tentu, pertahanan mereka juga sukar,” kata Wiegman. “Jadi, kami terus mencuba, terus berusaha.”

Haiti adalah pendedahan di hadapan penonton yang sebahagian besarnya pro-England seramai 44,369, bermain jauh lebih baik daripada ranking ke-53 mereka. Mereka memberikan kesegaran kepada England sepanjang malam, terutamanya Melchie Dumornay, seorang pemain berusia 19 tahun yang bermain untuk Lyon.

Dumornay melepaskan rembatan kaki kanan yang sengit yang terpaksa diselamatkan oleh Mary Earps pada awal separuh masa kedua, dan mencuba sepakan basikal yang, sekiranya ia mencapai sasarannya, pastinya akan menjadi penyudah yang menakjubkan.

“Saya boleh katakan jika kami melakukan itu menentang England kami boleh melakukan apa sahaja terhadap sesiapa sahaja,” kata Dumornay kepada pemberita.

Wiegman memuji Haiti, membuat penampilan sulung Piala Dunia mereka, dengan bermain “permainan yang sangat bagus juga”.

“Seperti yang kami jangkakan, tidak dapat diramalkan, sangat langsung, sangat kuat dalam serangan balas mereka,” kata jurulatih Belanda itu. “Mereka benar-benar pantas dan sangat atletik, dan kami terpaksa bermain bola dengan lebih cepat untuk mengelak daripada pertarungan, kerana ada juga fizikal.

“Saya fikir dua negara lain akan benar-benar bergelut dengan mereka. Tetapi sudah tentu, itu bukan masalah kami. Saya sangat gembira kerana kami mendapat kemenangan, dan kami mempunyai tiga mata pertama dalam perlawanan yang sangat sukar.”

Kemarau jaringan England datang walaupun rekod 80 gol mereka dalam kelayakan Piala Dunia. Ella Toone adalah pemain terakhir yang menjaringkan gol dari permainan terbuka, pada 7 April menentang Brazil di Finalissima di Wembley.

Stanway berkata kemenangan adalah apa yang dikira.

“Ia sangat penting apabila anda menyertai kejohanan itu,” kata pemain tengah itu. “Ia sudah lama membina sehingga hari ini dan saya rasa kami agak gembira untuk melepasi garisan itu.

“Mereka menimbulkan masalah kepada kami, mereka mengancam pada serangan balas, mereka pantas dan mereka fizikal. Dan, ya, mereka mencabar kami dalam bidang yang mungkin tidak kami jangkakan.”

The Lionesses menentang Denmark pada 28 Julai, kemudian China pada 1 Ogos. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment