Kekacauan Twitter membuka pintu untuk aplikasi saingan Meta

Donna

SAN FRANCISCO, 5 Julai ― Elon Musk menghabiskan hujung minggu dengan terus mengasingkan pengguna Twitter dengan perubahan yang lebih drastik kepada gergasi media sosial itu, dan dia menghadapi cabaran baharu ketika musuh teknologi Mark Zuckerberg bersedia untuk melancarkan aplikasi saingan minggu ini.

Kumpulan Meta Zuckerberg, yang memiliki Facebook, telah menyenaraikan aplikasi baharu di kedai sebagai “Threads, aplikasi Instagram”, tersedia untuk prapesan di Amerika Syarikat, dengan mesej mengatakan ia “dijangka” pada Khamis ini.

Kedua-dua lelaki itu telah bertelagah selama bertahun-tahun tetapi komen baru-baru ini oleh seorang eksekutif Meta yang mencadangkan bahawa Twitter tidak dijalankan secara “wajar” menimbulkan kemarahan Musk, akhirnya membawa kepada dua lelaki itu menawarkan satu sama lain untuk pergaduhan dalam sangkar.

Sejak membeli Twitter tahun lepas dengan harga AS$44 bilion (RM204.7 bilion), Musk telah memecat beribu-ribu pekerja dan mengenakan bayaran kepada pengguna $8 sebulan untuk mempunyai tanda semak biru dan akaun “disahkan”.

Pada hujung minggu, dia mengehadkan siaran yang boleh dilihat oleh pembaca dan memutuskan bahawa tiada siapa boleh melihat tweet melainkan mereka telah dilog masuk, bermakna pautan luar tidak lagi berfungsi untuk ramai orang.

Dia berkata dia perlu melancarkan pelayan tambahan hanya untuk menampung permintaan kerana syarikat kecerdasan buatan (AI) mengikis “tahap melampau” data untuk melatih model mereka.

Tetapi pengulas telah mencemuh idea itu dan pakar pemasaran berkata dia telah mengasingkan secara besar-besaran kedua-dua pangkalan penggunanya dan pengiklan yang dia perlukan untuk memperoleh keuntungan.

Dalam satu lagi langkah yang mengejutkan pengguna, Twitter mengumumkan pada hari Isnin bahawa akses kepada TweetDeck, aplikasi yang membolehkan pengguna memantau beberapa akaun sekaligus, akan dihadkan kepada akaun yang disahkan bulan depan.

John Wihbey, profesor bersekutu inovasi media dan teknologi di Northeastern University, memberitahu AFP bahawa ramai orang mahu berhenti Twitter atas sebab-sebab etika selepas Musk mengambil alih, tetapi dia kini memberi mereka alasan teknikal untuk pergi juga.

Dan dia menambah bahawa keputusan Musk untuk memecat beribu-ribu pekerja bermakna ia telah lama dijangka bahawa tapak itu akan menjadi “tidak boleh digunakan secara teknikal”.

‘Sangat teruk’

Musk berkata dia mahu menjadikan Twitter kurang bergantung pada pengiklanan dan meningkatkan pendapatan daripada langganan.

Namun dia memilih pakar pengiklanan Linda Yaccarino sebagai ketua eksekutifnya baru-baru ini, dan dia telah bercakap tentang pergi ke “pertempuran tangan ke tangan” untuk memenangi kembali pengiklan.

“Bagaimana anda memberitahu pengiklan Twitter bahawa pengguna percuma anda yang paling terlibat mungkin tidak akan melihat iklan mereka kerana had data pada penggunaan mereka,” tweet Justin Taylor, bekas eksekutif pemasaran di Twitter.

Mike Proulx, naib presiden di firma penyelidikan pasaran Forrester, berkata huru-hara hujung minggu telah “sangat teruk” untuk pengguna dan pengiklan.

“Pengiklan bergantung pada capaian dan penglibatan namun Twitter kini memusnahkan kedua-duanya,” katanya kepada AFP.

Beliau berkata Twitter telah “bergerak daripada stabil kepada permulaan” dan Yaccarino, yang berdiam diri pada hujung minggu, akan berjuang untuk memulihkan kredibilitinya, membuka pintu kepada pesaing Twitter untuk menyedut sebarang wang daripada pengiklan.

‘Rahsia terbuka’

Alasan teknikal yang diberikan Musk untuk mengehadkan pandangan pengguna serta-merta membawa tindak balas.

Ramai pengguna media sosial membuat spekulasi bahawa Musk hanya gagal membayar bil untuk pelayannya.

Penganalisis data sosial Perancis, Florent Lefebvre berkata, firma AI lebih berkemungkinan melatih model mereka pada buku dan artikel media berbanding kandungan rangkaian sosial, yang “berkualiti lebih rendah, penuh dengan kesilapan dan kurang konteks”.

Yoel Roth, yang meletak jawatan sebagai ketua keselamatan Twitter beberapa minggu selepas Musk mengambil alih, berkata idea bahawa pengikisan data telah menyebabkan masalah prestasi sedemikian sehingga pengguna perlu dipaksa untuk log masuk “tidak lulus ujian sniff”.

“Mengikis adalah rahsia terbuka akses data Twitter,” tulisnya di rangkaian sosial Bluesky – saingan Twitter yang lain.

“Kami tahu mengenainya. Ia baik-baik saja.” ― Studio ETX

Related Post

Leave a Comment