Kejohanan Berbasikal Trek Asia 2023: Muhammad Hafiq dari Malaysia bangkit daripada kekecewaan untuk menamatkan dengan perak

Donna

NILAI, 17 Jun — Selepas kehilangan pingat perak dalam acara omnium lelaki semalam, pelumba muda negara Muhammad Hafiq Mohd Jafri berjaya bangkit daripada kekecewaan apabila memenangi pingat perak dalam perlumbaan mata Kejohanan Berbasikal Trek Asia 2023 (ACC 2023). ) hari ini.

Pada perlawanan akhir acara itu yang memerlukan ketahanan untuk melepasi 80 pusingan bersamaan 20 km, Muhammad Hafiq, 18, menamatkan saingan dengan 49 mata untuk menduduki tempat kedua.

Nurahmat Syeihan Muhammad dari Indonesia muncul juara selepas mengumpul 68 mata, manakala gangsa menjadi milik Jo Jeongu dari Korea Selatan (34 mata).

Mengulas mengenai perlumbaan hari ini, Muhammad Hafiq yang berasal dari Melaka berkata, dia terpaksa menerima pingat perak kerana Nurahmat mempunyai kelebihan dari segi ketahanan.

“Syukur, hari ini saya berjaya menjulang pingat dalam acara perlumbaan mata. Saya benar-benar kecewa kerana tidak dapat mempertahankan perak dalam acara kegemaran saya semalam, mungkin ia bukan rezeki saya,” katanya.

Pemenang pingat perak acara omnium pada ACC 2022 di New Delhi, India itu berpeluang menambah kilauan pingat apabila beraksi dalam acara madison pada hari terakhir, Isnin ini.

Sementara itu, skuad berbasikal trek Para terus cemerlang dengan meraih tiga pingat emas dalam pertandingan Kejohanan Berbasikal Trek Para Asia yang diadakan serentak dengan ACC 2023.

Pemenang tiga pingat emas Sukan Para Asia 2018, Nur Azlia Syafinaz Mohd Zais dibantu Nurul Suhada Zainal (juruterbang) beraksi cemerlang untuk merangkul emas acara kejar mengejar individu B (cacat penglihatan) wanita.

Pelumba berusia 25 tahun itu menewaskan wakil Indonesia Sri Sugiyanti yang dibantu Ni’mal Maghfiroh, untuk kejuaraan.

“Memang menjadi sasaran kami untuk memenangi emas dalam acara (mengejar individu B) ini. Kami berjaya mencapai misi dengan mengikut rancangan untuk mengekalkan momentum pada enam pusingan pertama, dan memuncak dalam enam pusingan terakhir,” kata Nur Azlia Syafinaz.

Dua lagi pingat emas Malaysia disumbangkan oleh Muhammad Adi Raimie Amizazahan menerusi kejar mengejar individu C3 dan Zuhairi Ahmad Tarmizi bagi acara C5 omnium lelaki. — Bernama

Related Post

Leave a Comment