Kejohanan Berbasikal Trek Asia 2023: Fadhil akhirnya menamatkan kemarau emas, Izzah menang perak

Donna

NILAI, 19 Jun — Pelumba basikal negara, Muhammad Fadhil Mohd Zonis akhirnya berjaya menamatkan penantian tujuh tahun untuk merangkul kejuaraan di pentas Asia, apabila mengungguli acara ujian masa individu (ITT) sejauh 1 kilometer pada Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACC). 2023, hari ini.

Pelumba berusia 25 tahun itu mencatat masa satu minit 00.559 saat pada perlawanan akhir di Velodrom Nasional di sini, bagi menamatkan kemarau lebih sedekad Malaysia untuk merebut gelaran, selepas kejayaan Mohd Edrus Yunus pada edisi 2012 di Velodrom Kuala Lumpur , Cheras.

Perak dan gangsa dimenangi oleh Ronaldo Laitonjam (1:00.863s) dari India dan Woorim Choi dari Korea Selatan (1:01.541s).

Muhammad Fadhi, yang membuat penampilan sulung ACC sejak menyertai skuad elit negara pada 2016, mendedikasikan kemenangan itu kepada arwah bapanya, Mohd Zonis Mokhtar, sempena Hari Bapa yang disambut semalam.

“Saya cukup emosi selepas memenangi (perlumbaan), mengenangkan arwah bapa saya yang meninggal dunia pada 2019 dan adik lelaki saya yang berumur 50-50 selepas kemalangan baru-baru ini. Ayah saya telah menjadi tonggak perkembangan kerjaya saya, dan saya telah lama ingin memenangi pingat ini untuknya, yang akhirnya saya capai sekarang.

“Apabila dia (bapanya) sakit, kebanyakan masa saya berada di Melbourne (menjalani latihan), tidak dapat bersamanya. Saya juga masih ingat pesanan beliau beberapa hari sebelum meninggal dunia, beliau meminta saya meneruskan kem latihan ke Jerman walaupun sudah tahu masanya sudah tiba,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian pingat.

Muhammad Fadhil yang terpaksa berpuas hati dengan pingat perak pada edisi 2020 di Jincheon, Korea Selatan dan pada 2022 di New Delhi, India, berkata dia turut mengambil inspirasi daripada dua pelumba seniornya, Datuk Mohd Azizulhasni Awang dan Muhammad Shah Firdaus Sahrom, yang masing-masing memenangi emas dan gangsa dalam acara keirin semalam.

Sementara itu, tunggangan bertenaga Nurul Izzah Izzati Mohd Asri untuk memecahkan rekod kebangsaan 500m ITT wanita dengan catatan masa 34.226s tidak cukup untuk mempertahankan pingat emasnya dalam acara itu.

Pelumba berusia 19 tahun bersaiz pint itu terpaksa berpuas hati dengan pingat perak, manakala Jiang Yulu (33.426s) dari China dan pelumba Jepun, Aki Sakai (34.273s) masing-masing meraih emas dan gangsa.

Masa Nurul Izzah Izzati hari ini mencatatkan semula rekod kebangsaan 34.542s milik bekas pelumba negara Fatehah Mustapa, yang diciptanya pada Sukan SEA 2017, di venue sama.

“Walaupun saya agak sedih kerana tidak dapat meraih emas, saya tetap bersyukur kerana berjaya memecahkan rekod kebangsaan dan memenangi perak. Mungkin saingan ACC semakin sukar, tetapi saya akan terus bekerja keras untuk meningkatkan prestasi saya,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment