Kejohanan Berbasikal Kebangsaan: Muhamad Nur Aiman ​​dari TSG memenangi permulaan beramai-ramai elit lelaki

Donna

MELAKA, 23 Julai — Pelumba Terengganu Polygon Cycling Team (TSG) Muhamad Nur Aiman ​​Mohd Zariff mengungguli Kejohanan Berbasikal Kebangsaan 2023 selepas memenangi pingat emas acara elit elit lelaki bermula beramai-ramai di Bukit Katil di sini hari ini.

Dengan penyudah bertali arus, Muhamad Nur Aiman ​​menewaskan pencabarnya Muhammad Nur Aiman ​​Rosli mewakili Johor dengan kedua-dua pelumba mencatat masa 4 jam 27 minit 49 saat, meninggalkan pelumba TSG Irwandie Lakasek di tempat ketiga dengan catatan masa 4 jam 29 minit 51 saat.

Muhamad Nur Aiman, anak jati Setiu, Terengganu melahirkan rasa syukur kerana berjaya merealisasikan hasratnya untuk menaiki podium dalam perlumbaan sejauh 182 kilometer itu.

“Alhamdulillah, saya berasa gembira dengan kejayaan hari ini kerana perlumbaan hari ini bukan mudah selain pesaing hebat lain, namun saya amat berpuas hati dengan latihan dan strategi yang dirancang semalam berjaya dibuktikan.

“Dalam 100 meter terakhir, saya tidak mahu menunggu lebih lama dan terus memecut ke garisan penamat,” katanya kepada pemberita.

Pemain berusia 26 tahun itu turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak terutama pasukan TSG atas sokongan yang diberikan dan dengan kemenangan itu, Muhamad Nur Aiman ​​yang juga pelumba negara berharap dapat meningkatkan motivasi dan semangat untuk mencapai lebih banyak kejayaan dalam kariernya.

Katanya, perancangannya selepas ini adalah untuk menyertai kejohanan di Iraq selain membuat persiapan menghadapi Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 pada September.

Setelah mempertahankan gelaran Raja Gunung di LTdL 2022, dia juga berhasrat untuk cuba memenangi gelaran pelumba terbaik di negara ini dan di Asia.

“Saya berharap dapat beraksi lebih baik pada LTdL edisi tahun ini dan selepas memenangi Jersi Merah dua kali, kita tahu bukan mudah untuk mempertahankannya buat kali ketiga tetapi saya juga mahu mencuba untuk mendapatkan gelaran yang belum pernah dimenangi dalam perlumbaan itu,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment