Kejohanan Badminton Kebangsaan: Jun Hao mendapat slot suku akhir

Donna

KUALA LUMPUR, 6 Julai — Pemain perseorangan lelaki negara, Leong Jun Hao tidak berdepan masalah melepasi halangan pusingan keempat pada Kejohanan Badminton Kebangsaan 2023, di sini hari ini.

Pilihan utama itu hanya mengambil masa 48 minit untuk menyingkirkan rakan sepasukan dan pilihan ke-13 Hooi Shao Herng, 21-17, 21-15, untuk mara ke suku akhir kejohanan yang berlangsung di Stadium Juara, Bukit Kiara.

Jun Hao, pemain nombor 54 dunia, memberitahu Bernama bahawa dia berpuas hati dengan prestasi hari ini dan dijangka berdepan cabaran kuat daripada bekas rakan sepasukan, Lim Chong King, untuk menentukan tempat separuh akhir, yang dijadualkan pada Sabtu.

“Semuanya baik hari ini. Bagi esok, saya rasa ia akan menjadi sukar bagi saya kerana saya mengenali Chong King sejak zaman remaja,” katanya.

Chong King pula mengatasi seorang lagi pemain negara, Chia Jeng Hon 21-15, 21-18 dalam perlawanan pusingan keempat yang lain.

Sementara itu, bekas juara dua kali, Lim Chi Wing dari Kuala Lumpur telah membuktikan bahawa dia masih mempunyai “sentuhan Midas” apabila dia bangkit dari belakang untuk mencipta kekecewaan ke atas pemain negara, Ong Ken Yon, pilihan keempat, 19-21, 21 -16, 21-15.

“Saya tidak mempunyai tekanan bermain menentang Ken Yon dan nampaknya lawan saya lebih tertekan daripada saya.

“Saya rasa pengalaman saya membantu saya melepasi pusingan ketiga. Saya rasa saya tidak dapat menandingi stamina saya dengan pemain junior. Saya hanya perlu bekerja pintar dan menikmati permainan,” katanya.

Chi Wing percaya perjalanan sukar menantinya untuk mara ke separuh akhir kerana dia akan berdepan seorang lagi pemain kebangsaan dan pilihan keenam, Aidil Sholeh Ali Sadikin, yang mengenepikan pemain Selangor Muhd ​​Atef Haikal Muhd ​​Taufik, 22-20, 22-20, dalam perlawanan lain.

Dalam pada itu, pemain perseorangan wanita negara, K. Letshanaa mara ke suku akhir tanpa kehilangan banyak kerusi apabila mengalahkan Teh Won Quin dari Selangor 21-8, 21-5 pada pusingan ketiga.

Letshanaa akan berdepan pemain negara, Carine Tee Xin Qi, yang terselamat daripada pertembungan set getah menentang rakan sepasukannya, Chloe Lam Jing Yee, 21-10, 11-21, 21-17.

Pilihan ketiga, Wong Ling Ching turut mara ke peringkat lapan terakhir apabila mengalahkan K. Nilasha dari Selangor, 21-9, 21-10 dan akan menentang rakan sepasukannya Kay Xin Lee seterusnya selepas pemain itu menumbangkan seorang lagi pemain kebangsaan, Tan Zhing Hui, 18-21, 21-16, 21-7.

Beregu lelaki, gandingan Melaka-Johor Boon Xin Yuan-Wong Tien Chi layak ke suku akhir dengan menewaskan pasangan negara, Ahmad Redzuan Zulwaqarriz Ahmad Redzuan-Loh Zi Heng 21-10, 21-14.

Xin Yuan-Tien Chie, pasangan pilihan utama akan bertemu beregu negara, Choong Hon Jian-Wong Vin Sea, yang mara ke peringkat seterusnya dengan mengenepikan pasangan Selangor Mohd Nur Aidil Adha Azman-Mohd Nor Firdaus Azman, 21-11, 21-18 .

Beregu wanita profesional, Vivian Hoo-Lim Chiew Sen akan menetapkan pertembungan suku akhir menentang Lee Zhi Qing-Ng Wan Win esok.

Vivian-Chiew Sen menewaskan pasangan Sabah-Selangor, Cassey Rynn Rompog-Wong Zi Yi, 21-10, 21-13 manakala Zhi Qing-Wan Win menepis cabaran daripada pemain Sarawak Audrey Vanessa-Sim Jia Min, 21-16, 21 -12. — Bernama

Related Post

Leave a Comment