Kejayaan pecut Asia meningkatkan keyakinan Azizulhasni untuk menentang juara dunia Lavreysen

Donna

NILAI, 17 Jun — Kejayaan menumpaskan Kaiya Ota dari Jepun untuk merangkul gelaran ‘Raja Pecut’ Asia semalam, meningkatkan keyakinan Datuk Mohd Azizulhasni Awang untuk menentang juara dunia empat kali berturut-turut, Harrie Lavreysen, selepas ini.

Mohd Azizulhasni, 35, yang menewaskan Ota 2-0 pada final pecut Kejohanan Berbasikal Trek Asia 2023 malam tadi, berkata kemenangan itu memberi keyakinan kepadanya bahawa dia berada di landasan betul menjelang Kejohanan Dunia di Glasgow, Scotland mulai Ogos ini. 3-12.

Ota, pelumba baharu berusia 23 tahun, sebelum ini memberikan saingan sengit kepada Lavreysen pada final acara pecut Piala Negara-Negara Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) di Jakarta, Februari lalu, namun pelumba Belanda itu berjaya mencatat kemenangan 2-0.

Mohd Azizulhasni pada masa sama, menyatakan saingan di peringkat Asia, semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dengan pelumba dari negara seperti Jepun, Malaysia dan China, sudah pun menjadi pencabar pingat di peringkat dunia.

“Saya tahu Ota seorang pelari pecut bertaraf dunia dan di Jakarta, dia berlumba beriringan dengan Harry. Jadi, saya rasa jika saya dapat menewaskannya di sini, saya berada dalam keadaan yang baik untuk Kejohanan Dunia, dan sekarang saya telah mengalahkannya, saya menantikan acara dunia.

“Saya tidak mahu mengatakan saya boleh mengalahkan Harry, tetapi kita tidak tahu (apa yang boleh berlaku dalam perlumbaan). Kemenangan ini menunjukkan saya menuju ke arah yang betul dan bergerak lebih dekat, mengekalkan prestasi dan tidak mahu cedera atau sakit,” katanya kepada pemberita di Velodrom Nasional di sini.

Azizulhasni yang juga dikenali sebagai ‘The Pocket Rocketman’ berjaya mencipta legasi tersendiri di pentas Asia, selepas berjaya memenangi pingat emas ACC ke-11 malam tadi menerusi pingat emas pecut buat kali ketujuh selepas kejayaan pada 2008, 2009, 2014, 2017, 2019 dan 2020.

Selepas rehat hari ini, Mohd Azizulhasni akan meneruskan pemburuan gelaran juara keirin di Asia dalam tempoh lapan tahun selepas kali terakhir merangkulnya dalam acara haiwan kesayangannya pada edisi 2015 di Nakhon Ratchasima, Thailand.

Kemenangan esok akan menyaksikan dia mengulangi rekod dua emas yang dimenanginya dalam acara pecut dan keirin pada edisi 2008 di Nara, Jepun, selain menyumbang pingat perak dalam acara pecut berpasukan ketika itu.

“Sasaran saya ialah satu emas, tetapi sudah tentu keirin adalah acara kesayangan saya dan anda tahu saya tidak akan mengambil mudah. Saya masih akan menggunakan gas penuh. Bagaimanapun, saya akan berlumba dengan kurang tekanan kerana saya telah memenuhi jangkaan saya.

“Saya tidak tahu apa rancangan daripada (ketua jurulatih) John Beasley, mungkin membantu Muhammad Shah Firdaus Sahrom, atau saya pergi sendiri, tetapi saya mahu meraikan kemenangan ini dahulu, saya mahu pulih dengan cepat dan lihat apa yang perlu John lakukan. katakan,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment