Kejayaan manis: Penternak lebah Jordan sibuk apabila permintaan madu meningkat

Donna

IRBID (Jordan), 10 Julai — Industri pelancongan utama Jordan mungkin terjejas oleh Covid, tetapi wabak itu memberi rangsangan kepada sektor lain, menjadikan penternak lebah sibuk kerana permintaan terhadap madu meningkat.

4,000 ahli api di negara ini telah meningkatkan pengeluaran bahan emas manis dan melekit yang telah lama dipuji kerana faedah anti-radang dan kesihatan yang lain.

Walaupun tidak ada konsensus saintifik bahawa madu membantu melawan Covid, ramai daripada mereka yang dijangkiti telah menggunakannya untuk meredakan gejala seperti sakit tekak.

“Tempoh Covid khususnya memberi impak yang besar dan positif kepada kami,” kata penternak lebah Mutasim Hammad, 48, yang bersara 12 tahun lalu dari direktorat keselamatan awam dan menjadikan hobinya sebagai pekerjaan utamanya.

“Terdapat permintaan yang baik untuk madu, dan orang ramai mengetahuinya,” tambah Hammad, berpakaian sut pelindung putih sambil memeriksa 80 kotak sarang lebahnya di sebuah hartanah di Irbid 90 kilometer ke utara Amman.

“Orang ramai semakin menyedari nilai madu dan beralih kepada madu keluaran tempatan yang dijamin,” kata Hammad, yang menjual kira-kira 400 kilogram setahun.

Kerajaan Jordan berbangga dengan 19 jenis madu yang berbeza, termasuk jenis sitrus, kayu putih dan maple, bergantung pada tumbuhan yang didebungakan oleh lebah.

“Kami mempunyai kira-kira 2,500 tumbuhan berbunga,” kata Mohammad Rababaa, ketua Persatuan Pemeliharaan Lebah Jordan.

“Kepelbagaian ini membezakan madu Jordan dan bermakna bahawa nilai terapeutik dan pemakanan madu ini dijangka lebih baik daripada jenis lain.”

Rababaa berkata varieti madu maple yang sedikit pahit, sebagai contoh, mempunyai “sebatian fenolik dan antioksidan yang sangat tinggi berbanding jenis lain, yang menunjukkan bahawa ia mempunyai nilai yang lebih tinggi”.

Perkhidmatan ekosistem

Rababaa juga berkata, sejak wabak Covid, “permintaan untuk madu keluaran tempatan jelas meningkat”.

Beliau berkata sektor itu mempunyai tenaga kerja yang jauh lebih besar daripada kiraan rasmi Jordan iaitu kira-kira 1,400 penternak lebah.

“Realitinya ialah bilangan penternak lebah adalah lebih daripada 4,000,” kata profesor Sumber Asli dan Alam Sekitar di Universiti Sains dan Teknologi Jordan.

Mereka mengeluarkan kira-kira 700 hingga 800 tan setahun, atau kira-kira 70 peratus daripada keperluan domestik tahunan Jordan, katanya.

“Kami sangat hampir dengan sara diri,” kata Rababaa, sambil menambah bahawa “import mesti dihentikan”.

Seorang rakan peminat, Mohammad Khatib, 49, juga merujuk kepada tempoh pandemik dan penutupan, mengatakan ia “membantu saya dan memberi saya masa yang cukup untuk belajar tentang lebah dan menjaga mereka dengan baik”.

Seorang profesor bahasa Perancis di Universiti Al-Bayt, dia kini mengusahakan kira-kira 15 kotak lebah di kebunnya, yang katanya memberinya pendapatan sampingan yang bagus.

“Orang ramai mencari madu yang boleh dipercayai” dan sesetengah pelanggan membuat pesanan mereka setahun lebih awal, katanya.

Madu Jordan dijual pada harga 15 hingga 30 dinar (RM98 hingga RM196) sekilogram, bergantung kepada jenisnya.

Rababaa berkata manfaat ekonomi “tidak terhad kepada madu kerana ia juga menghasilkan debunga, jeli diraja, lilin, propolis dan racun lebah, yang termasuk dalam banyak sebatian terapeutik”.

Yang penting, populasi lebah dan serangga lain yang sihat menyediakan perkhidmatan ekosistem yang hampir tidak dapat diukur dengan pendebungaan tumbuhan.

Walaupun sektor penternakan lebah menjana kira-kira AS$28 juta setahun, Rababaa berkata, “nilai tidak langsung pendebungaan tanaman melebihi AS$100 juta”. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment