‘Kehilangan saya yang paling menyakitkan’: Jabeur yang menangis bersumpah untuk menamatkan kesengsaraan Grand Slam

Donna

LONDON, 16 Julai — Naib juara Wimbledon yang menangis, Ons Jabeur menyifatkan kekalahan ketiganya dalam perlawanan akhir Grand Slam sebagai “paling menyakitkan” dalam kariernya kerana dia berikrar untuk belajar daripada pemain tenis yang juga terkilan di kejohanan utama.

Pemain nombor enam dunia, Jabeur ditewaskan 6-4, 6-4 oleh pemain bukan pilihan dari Czech, Marketa Vondrousova semalam, setahun selepas dia tewas di final Wimbledon kepada Elena Rybakina.

Lebih banyak kesakitan diikuti pada Terbuka AS pada akhir tahun di mana dia menjadi naib juara sekali lagi, kali ini kepada Iga Swiatek.

Pemain berusia 28 tahun itu hanya wanita kelapan tewas dalam tiga perlawanan akhir Grand Slam pertamanya.

Bagaimanapun, dia boleh berasa selesa apabila mengetahui pemain seperti Chris Evert, Kim Clijsters dan Simona Halep turut mengalami nasib yang sama sebelum merangkul gelaran Grand Slam.

“Ia akan menjadi sukar untuk bercakap. Saya akan kelihatan hodoh dalam gambar jadi itu tidak akan membantu,” kata Jabeur selepas sekali lagi dihalang dalam usahanya untuk menjadi wanita Arab atau Afrika pertama memenangi gelaran perseorangan Grand Slam.

“Saya fikir ini adalah kehilangan paling menyakitkan dalam kerjaya saya.”

Dia menambah dengan tegas: “Saya berjanji saya akan kembali satu hari nanti dan memenangi kejohanan ini.”

Bekas pemain nombor satu dunia Clijsters tewas pada perlawanan akhir Terbuka Perancis 2001 dan 2003, perlawanan gelaran Terbuka AS pada 2003 dan final Terbuka Australia pada 2004.

Tetapi pemain Belgium itu akhirnya menamatkan kerjayanya sebagai juara utama empat kali, memenanginya yang pertama di New York pada 2005.

“Saya sangat sayangkan Kim. Dia inspirasi yang hebat untuk saya,” kata Jabeur yang dihiburkan oleh Clijsters di belakang tabir di Centre Court.

“Hakikat bahawa dia meluangkan masa untuk memberi saya nasihat dan benar-benar memeluk saya, sentiasa ada untuk saya, saya rasa ia tidak ternilai.

“Dia memberitahu saya sepanjang masa dia kehilangan empat. Itulah sebabnya saya tahu maklumat itu, jika tidak, pasti sukar. Tetapi, ya, itulah positifnya. Anda tidak boleh memaksa sesuatu. Ia tidak dimaksudkan untuk menjadi.

Pelukan daripada seorang puteri

Jabeur yang popular itu turut menerima pelukan hangat daripada Kate, Puteri Wales, yang menyampaikan trofi tersebut.

“Dia tidak tahu sama ada dia mahu memeluk saya atau tidak. Saya memberitahu pelukan dia sentiasa dialu-alukan daripada saya. Itu adalah saat yang sangat baik dan dia sentiasa baik dengan saya,” kata Jabeur.

Apabila ditanya apa yang diberitahu oleh Puteri Kate kepadanya, dia mendedahkan: “Perkara yang sama selepas tahun lepas.

“Untuk menggalakkan saya menjadi kuat, kembali dan memenangi Grand Slam, menang Wimbledon. Jelas sekali, dia sangat baik.”

Jabeur mendahului 2-0 dan 4-2 pada set pertama pada hari Sabtu sebelum Vondrousova yang berusia 24 tahun membalasnya.

15 kesilapan tanpa paksaan pemain Tunisia itu pada set pertama adalah kunci apabila pemain kidal Czech itu melakukan enam kesilapan yang kikir.

Jabeur mendahului 3-1 pada set kedua tetapi masih tidak dapat menukar kelebihan kerana Vondrousova, yang terlepas Wimbledon tahun lalu akibat pembedahan pergelangan tangan, kembali semula.

“Ia menyakitkan kerana anda berasa begitu hampir untuk mencapai sesuatu yang anda mahukan, dan sebenarnya kembali kepada asalnya,” tambah Jabeur.

“Sekali lagi, saya hanya cuba membuang fikiran negatif ini dan terus bersikap positif.” — AFP

Related Post

Leave a Comment