Kedudukan petak pertama ke-104 Hamilton terasa seperti yang pertama

Donna

BUDAPEST, 23 Julai — Lewis Hamilton mempunyai lebih banyak petak pertama berbanding mana-mana pemandu dalam sejarah Formula Satu, tetapi pelumba Britain itu yang ke-104 di Hungary semalam masih terasa seperti yang pertama.

Dalam banyak cara, ia adalah yang pertama dalam 33 perlumbaan, pertama sejak 2021 dan pertama sejak era penguasaan pasukan Mercedesnya ditamatkan oleh Red Bull selepas lapan gelaran pembina berturut-turut.

Ia juga merupakan kali pertama mana-mana pemandu pernah mengambil sembilan petak di litar yang sama – rekod yang pernah dikongsinya sebelum ini dengan pemain hebat terdahulu Ayrton Senna dan Michael Schumacher pada setiap lapan petak.

“Rasanya seperti petak pertama saya, percaya atau tidak,” kata Hamilton selepas menewaskan pendahulu kejuaraan Red Bull, Max Verstappen dengan hanya 0.003 saat.

“Rasanya pelik untuk mengatakan bahawa apabila ada 104 tetapi saya tidak ingat kali terakhir saya mempunyai galah, rasanya sudah lama dahulu.”

Pada hari Jumaat, ketika dia hanya di tempat ke-16 terpantas, Hamilton berkata keretanya terasa seperti yang paling teruk, tetapi sehari kemudian dan dia tiba-tiba terpantas — dalam kedua-dua latihan terakhir dan kelayakan selepas tweak semalaman.

Ia boleh menjadi cerita yang berbeza, dengan pemain Britain itu berada di tempat ke-17 dan satu minit lagi untuk pergi ke fasa pertama kelayakan, tetapi dia berjaya menarik diri dan kemudian petang itu menjadi lebih baik dan lebih baik.

Pukulan tiang, katanya, terasa seperti sukar bernafas.

Tiupan angin menjelang penghujung memakan masa yang lama, dia mengira, tetapi dia hanya mempunyai cukup dalam beg untuk memulakan perayaan.

Hamilton berdiri di atas keretanya, memberi tabik hormat kepada orang ramai dan kemudian berlari memeluk rakan sepasukannya.

“Apa yang saya cari dengan kereta ini ialah keyakinan, keyakinan untuk benar-benar dapat menghantarnya,” jelasnya.

“Saya tahu cara melakukan pusingan terpantas hampir di mana-mana, tetapi ada satu pusingan yang lebih semula jadi dan lebih mudah untuk saya menyambung untuk saya selekoh demi selekoh, sektor demi sektor, dan ini adalah salah satu trek itu.

“Larian terakhir tu…saya baru hantar. Saya seperti ‘Tiada rugi, berikan semua yang anda ada’. Saya melemparkannya ke selekoh berkelajuan tinggi. Ia adalah pusingan yang hebat dan hebat.”

Bekas rakan sepasukan Mercedes dan juara dunia 2016 Nico Rosberg bersetuju:

“Dia memberikan semua yang dia ada. Saya menyaksikan detik-detik istimewa ini dan hari ini dia pernah mengalaminya. Hari ini adalah salah satu daripadanya,” kata pemain Jerman itu.

“Pusingan itu seperti kesempurnaan, ia adalah seni. Hanya Lewis Hamilton boleh melakukannya pada hari-hari seperti itu. Tiada siapa yang boleh pergi seperseratus lebih cepat.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment