Kedai roti bersejarah Rom kepada paus ditutup

Donna

ROME, 7 Julai — Kedai roti Arrigoni telah membuat roti untuk paus selama hampir satu abad, daripada gulungan rosetta kepada roti gandum — tetapi pelancongan besar-besaran telah terbukti membawa maut dan tiada doa yang dapat menyelamatkannya sekarang.

“Kami mematikan ketuhar pada hari Selasa,” kata Angelo Arrigoni, 79, yang bapanya membuka kedai kecil itu pada tahun 1930 semasa kepausan Pius XI, dan yang akan menyerahkan roti kepada keluarga paus.

Setiap kali ketua baru Gereja Katolik dipilih, “Panificio Arrigoni” di Borgo Pio, hanya lima minit berjalan kaki dari Dataran St Peter, akan bersiap sedia untuk memenuhi citarasa paus baharu itu.

Paus Poland John Paul II, yang dipilih pada 1978, “berkata dia mahukan roti yang dimakan pekerjanya”, kata Arrigoni.

“Pekerja makan kedua-dua ‘ciriola’, roti Rom klasik yang besar yang hampir tidak ada orang buat lagi, dan gulung rosetta,” katanya kepada AFP.

“Jadi untuk keseluruhan kepausannya, yang berlangsung hampir 27 tahun, kami memberinya lima ‘ciriola’ dan lima gulung rosetta.”

Apabila penggantinya Benedict XVI dipilih, Arrigoni menelefon keluarga paus tetapi diberitahu oleh seorang biarawati bahawa paus Jerman yang baru akan tetap dengan tukang roti yang sering dikunjunginya sebagai kardinal.

“Tetapi saya tukang roti itu!” dia memberitahunya, kerana Benedict telah pun mendapatkan keju dan roti tidak beragi daripadanya sebagai Kardinal Joseph Ratzinger.

Angelo Arrigoni pemilik kedai roti bersejarah yang telah membekalkan roti kepada Pope, yang akan ditutup dalam beberapa hari akan datang, melihat semasa wawancara, di daerah Borgo Pio, bersebelahan dengan Vatican, di Rom, pada 6 Julai 2023. — Gambar AFP

Angelo Arrigoni pemilik kedai roti bersejarah yang telah membekalkan roti kepada Pope, yang akan ditutup dalam beberapa hari akan datang, melihat semasa wawancara, di daerah Borgo Pio, bersebelahan dengan Vatican, di Rom, pada 6 Julai 2023. — Gambar AFP

‘Sepotong sejarah’

Pope Francis juga telah dihidangkan oleh Arrigoni — tetapi kini perlu mencari di tempat lain untuk mendapatkan roti hariannya, selepas tukang roti itu mendapati dirinya dihimpit oleh kejatuhan pelanggan tempatan yang setia dan harga tenaga yang tinggi.

“Daerah telah berubah,” katanya.

“Semua rumah yang dahulunya dipenuhi orang telah menjadi sewaan untuk pelancong,” yang kebanyakannya tidak membuat kedai harian untuk keperluan asas, tetapi lebih suka makan di luar di restoran Eternal City.

Berita bahawa premis itu telah dijual telah menyedihkan pelanggan tetap Arrigoni yang masih tinggal.

Pemandu pelancong Francesca Pantusa meluangkan masanya memakan sandwic terakhirnya, disediakan dengan teliti oleh Arrigoni.

“Di Borgo Pio, hanya terdapat restoran pelancong… sedangkan di sini anda boleh menemui produk yang bagus, pada harga yang sesuai dan dengan Angelo yang luar biasa — baik hati, peramah… ia membuatkan saya mahu menangis”, katanya.

Kedai roti itu menonjol di jalan, terutamanya kerana kekurangan meja mesra pelancong di luar – subjek yang menyakitkan dengan Arrigoni, selepas dia cuba dan gagal meyakinkan majlis untuk memberinya kebenaran.

Wartawan Vatican Iacopo Scaramuzzi menyelar majlis itu di Twitter, bertanya mengapa sebuah bandar “mabuk dengan nostalgia tidak dapat mengekalkan warisannya” dan menyelamatkan “tukang roti paus… secebis sejarah Vatican”. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment