Kecilkan kelantangan jika anda menuju ke pantai di Portugal pada musim panas ini

Donna

LISBON, 1 Julai ― Di pantai di mana-mana orang boleh melihat keluarga membina istana pasir, dan berjemur bekerja menyamak mereka. Walau bagaimanapun, sesetengah pengunjung pantai juga berusaha untuk menjadikan masa mereka di tepi air sebagai pesta, memainkan muzik melalui pembesar suara yang disambungkan, yang menimbulkan kegusaran pelancong lain. Pihak berkuasa Portugis semakin proaktif mengenai penggunaan peranti sedemikian dalam usaha untuk mengurangkan pencemaran bunyi.

Peranti kecil ini telah menjadi penting dalam bagasi ramai pelancong, terutamanya generasi muda: pembesar suara Bluetooth. Sangat praktikal untuk menetapkan mood di mana sahaja anda berada, ia semakin digunakan di pelbagai lokasi, termasuk pantai. Fakta yang pihak berkuasa Portugis tidak gagal menyedarinya. Peranti kecil ini, yang boleh disambungkan dalam masa yang singkat ke Spotify, Apple Music atau perkhidmatan penstriman muzik lain, tertakluk pada peraturan baharu di negara ini, disebabkan oleh bunyi yang dihasilkannya.

Dan media British menyampaikan mesej itu. Secara purata, lebih 2.5 juta warga UK menghabiskan percutian mereka antara Porto dan Algarve. Standard Petang melaporkan bahawa Pihak Berkuasa Maritim Kebangsaan Portugis (ANM) telah mengeluarkan notis mengenai tahap volum peranti bersambung ini. Jika mereka dianggap terlalu kuat oleh pengunjung pantai lain, pesalah boleh didenda €200 (RM1,019). Dan pesalah berulang berisiko menerima penalti yang lebih mahal – sehingga €4,000. Lebih membebankan ialah denda untuk kumpulan pelancong yang meningkatkan jumlah secara berlebihan yang berisiko berdepan denda sehingga €36,000. Untuk menguatkuasakan langkah ini, pihak berkuasa Portugis bergantung kepada pelancong dan penduduk tempatan untuk melaporkan pencemaran bunyi dan mengambil tindakan.

“Kami telah melihat masalah ini meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan kami meningkatkan kewaspadaan kami untuk memeranginya,” kata jurucakap Pihak Berkuasa Maritim Negara kepada Standard Petang. Dan tidak ada penghujung untuk isu ini, kerana penyelidikan pasaran oleh Mordor Intelligence menunjukkan peningkatan dalam jualan pembesar suara Bluetooth. Antara 2021 dan 2026, jualan dijangka meningkat sebanyak 18.1 peratus setahun. Kejayaan peranti ini antara lain disebabkan oleh harga yang berpatutan, berbanding, sebagai contoh, dengan pembesar suara wifi. ― Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment