Kecederaan mematahkan impian Nur Dhabitah untuk tiket final Olimpik

Donna

KUALA LUMPUR, 21 Julai — Kecederaan pergelangan tangan menggagalkan impian penerjun elit negara Nur Dhabitah Sabri untuk memperoleh keputusan yang baik selepas dia meraba-raba pada separuh akhir papan anjal 3 meter wanita pada Kejohanan Akuatik Dunia 2023 di Fukuoka, Jepun.

Nur Dhabitah berkata akibat kecederaan itu, proses pemulihan menghalangnya daripada menjalani latihan lebih awal sebelum kembali menguji disiplin terjun kegemarannya kira-kira dua minggu menjelang pertandingan.

Memandangkan persiapan yang kurang ideal, penerjun Sukan Olimpik Rio 2016 dan Tokyo 2020 itu bermain dengan sangat baik pada pusingan kelayakan di mana dia menduduki tempat kelima tetapi tidak dapat mengekalkan momentum pada separuh akhir.

“Pada separuh akhir, saya mula berasa sakit di pergelangan tangan tetapi masih gigih menyempurnakan kesemua lima terjunan.

“Menjadi cedera adalah sangat sukar kerana saya bukan sahaja berhadapan dengan kecederaan (tetapi) saya juga perlu menangani kesihatan mental saya. Melihat orang lain berlatih dan saya tidak boleh berlatih seperti yang saya mahu, ia sangat menyayat hati,” kata atlet kelahiran Kuala Lumpur berusia 24 tahun itu kepada Bernama ketika dihubungi di Fukuoka hari ini.

Mengulas lanjut mengenai kecederaan itu, Nur Dhabitah berkata dia terpaksa mengambil tiga suntikan setiap minggu selama tiga minggu bagi mempercepatkan proses pemulihan bagi membolehkannya mengikuti latihan di China sebagai persiapan ke Jepun.

“Saya berterima kasih kepada doktor yang membantu saya pulih dengan cepat sebelum terbang ke China. Sebenarnya ia sepatutnya hanya satu suntikan seminggu tetapi untuk pemulihan yang lebih cepat, kami memutuskan untuk menjalani tiga suntikan seminggu selama tiga minggu,” katanya.

Dia berkata kecederaan itu juga menghalangnya daripada beraksi dalam kejohanan terjun Piala Dunia 2023 di Montreal, Kanada Mei lalu, yang menyaksikan papan anjal dengan teknologi terkini digunakan buat kali pertama.

Pemenang pingat emas Piala Asia 2019 itu mengakui kerana itu, dia bergelut untuk menyesuaikan diri dengan papan anjal baharu di Fukuoka manakala penerjun lain mempunyai kelebihan bersaing di Montreal.

Pada separuh akhir semalam, Nur Dhabitah berada dalam kelompok enam terbaik selepas tiga terjunan tetapi kesilapan pada terjunan keempat menyaksikannya menjunam ke tempat ke-16, sebelum dia bangkit pada terjunan terakhir untuk menduduki tempat ke-15.

Dia hanya berjaya mengumpul 285.45 mata pada separuh akhir, berbanding 303.55 mata pada pusingan kelayakan awal pagi.

Keputusan mengejutkan itu turut menafikan tiket awal Nur Dhabitah ke Sukan Olimpik Paris 2024 kerana hanya finalis yang terdiri daripada 12 atlet layak ke temasya terbesar dunia itu.

Pada Sukan Olimpik 2016, Nur Dhabitah, ketika itu berusia 17 tahun, menduduki tempat kesembilan dalam acara akhir 10m platform wanita dan bergandingan dengan Cheong Jun Hoong untuk menduduki tempat kelima dalam papan anjal seirama 3m wanita.

Pada edisi berikutnya di Tokyo, Nur Dhabitah beraksi lebih baik tetapi tidak bernasib baik untuk menduduki tempat keempat dalam acara 3m papan anjal wanita, sekali gus gagal meraih pingat Olimpik pertamanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment