Kecantikan TikTok: Menggunakan ‘lapisan SPF’ untuk perlindungan daripada sinaran berbahaya matahari (VIDEO)

Donna

PARIS, 30 Jun — Walaupun kebanyakan TikToker sedang mencari helah untuk meningkatkan warna kulit mereka pada musim panas ini, yang lain mengingatkan kita tentang kepentingan melindungi diri daripada bahaya matahari. Satu trend baharu ialah ‘pelapisan SPF’, yang melibatkan penggunaan beberapa lapisan pelindung matahari untuk mengelakkan sisa pada kulit dan memastikan perlindungan optimum. Tetapi sejauh manakah ia berkesan?

Lapisan ialah teknik yang terkenal kepada peminat fesyen dan kecantikan, yang melibatkan membina beberapa lapisan kosmetik atau pakaian, sama ada atas sebab keberkesanan atau gaya. Diketepikan dalam dunia penjagaan kulit sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan memihak kepada rutin yang lebih minimalis, kaedah itu kembali menjadi perhatian musim percutian ini untuk membantu orang ramai melindungi diri mereka daripada sinaran ultraungu. Jadi lupakan lapisan serum, pelembap dan produk kecantikan lain, kerana helah ini adalah mengenai penggunaan beberapa lapisan pelindung matahari. Dan penggodaman ‘lapisan SPF’ ini telah mendapat beberapa juta tontonan di TikTok.

Mencegah pilling

Ia mungkin kelihatan mengejutkan, tetapi trend baharu ini melibatkan penggunaan dua atau tiga lapisan pelindung matahari pada muka untuk memastikan perlindungan optimum dan menghalang bahan daripada berlemak pada kulit. Ini adalah kesan yang sangat tidak menarik, terutamanya jika anda memutuskan untuk memakai solek di atas, tetapi ia adalah salah satu yang pengguna rangkaian sosial Cina bertekad untuk melakukan sesuatu. Oleh yang demikian, pengguna Abbey Yung, yang menggambarkan dirinya sebagai “ahli trikologi dalam latihan,” telah menghasilkan petua yang telah menjadi viral. Dalam video yang ditonton lebih sejuta kali, wanita muda itu menjelaskan bahawa memakai dua lapisan pelindung matahari membolehkan untuk menyingkirkan sisa krim pada kulit, mendorong penyerapan produk yang lebih baik, dan memastikan kuantiti yang mencukupi digunakan.

@abbeyyung Tidak mengambil sebarang risiko apabila ia berkaitan dengan perlindungan matahari! #pelindung matahari #sunscreentips #spf bunyi asal – Abbey Yung

Pakar pasti bersetuju dengan satu perkara: kami tidak menggunakan pelindung matahari yang mencukupi, yang mengurangkan keberkesanannya. Menurut kumpulan pengguna Perancis UFC-Que Choisir, 2mg perlindungan matahari perlu digunakan setiap sentimeter persegi kulit, manakala orang biasa cenderung untuk memohon hanya 0.5mg. Walau bagaimanapun, adalah sukar untuk mengetahui dengan tepat berapa banyak pelindung matahari yang perlu digunakan, atau rupa sebenar 2mg, itulah sebabnya ‘pelapisan SPF’ boleh membantu dalam memenuhi keperluan orang ramai. Walau apa pun, ini adalah salah satu sebab yang dikemukakan oleh pengguna rangkaian sosial Cina yang telah mencuba dan menguji petua tersebut.

Dua SPF lebih baik daripada satu

Walaupun mudah untuk memahami mengapa sesetengah orang – terutamanya mereka yang mempunyai kulit kering atau berminyak – ingin mengehadkan pembentukan sisa pada kulit, adalah penting untuk menunjukkan bahawa satu lapisan pelindung matahari, jika digunakan dalam kuantiti yang mencukupi dan dengan betul. SPF, adalah lebih daripada cukup untuk melindungi kulit daripada kesan berbahaya matahari. Itu disediakan, sudah tentu, anda ingat untuk memohon semula setiap dua hingga tiga jam. Walau bagaimanapun, petua lapisan TikTok ini sama sekali tidak berbahaya, dan oleh itu boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang ingin memastikan mereka dilindungi.

Apabila bercakap tentang jumlah pelindung matahari yang perlu digunakan untuk kesan perlindungan yang benar-benar, adalah penting untuk menghormati 2mg setiap sentimeter persegi kulit. Ini sepadan dengan dua sudu teh, atau setengah sudu besar, untuk seluruh muka (termasuk tengkuk, leher dan telinga). Dan jika anda tidak mempunyai sudu untuk ditangan, hanya picit keluar satu barisan produk di sepanjang jari tengah dan telunjuk anda untuk mendapatkan jumlah (hampir) yang betul.

Perkara lain yang perlu diketahui jika anda seorang peminat lapisan SPF ialah faktor perlindungan matahari tidak boleh ditambah bersama. Hanya kerana anda melapisi dua produk SPF 15 dengan jarak dua minit tidak bermakna anda akan mendapat SPF 30 — jauh daripada itu. Malah, anda hanya akan dilindungi dengan SPF 15, tidak lebih. Itulah perkara penting yang perlu diingat semasa mencari perlindungan yang berkesan terhadap kesan merosakkan sinaran ultraungu. — Studio ETX

@izzychen pernah terfikir apa maksud spf 15, 30, 50 etc? nah inilah penjelasan pantas anda! #tips penjagaan kulit #pelindung matahari #perlindungan matahari #koreanskincare #kayu pelindung matahari #pelindung matahari virus #beautyofjoseonsunscreen bunyi asal – izzychen

Tags

Related Post

Leave a Comment