Kebangkitan robot comel

Donna

PARIS, 18 Jun — Mata merah yang enggan dipadamkan, badan logam yang tidak boleh dihancurkan — bagi kebanyakan kita perkataan “robot” memunculkan satu imej: Terminator.

Tetapi robot kini berada di mana-mana, berfungsi sebagai teman di rumah jagaan atau pembersih vakum di rumah kita, dan pengeluar lebih berminat untuk mereka bentuk mesin yang mesra.

“Pada mulanya kami perasan anak-anak mungkin agak takut,” kata Do Hwan Kim mengenai robot penghantaran kecil syarikat Neubility miliknya.

Untuk mengatasi masalah itu, firma itu menambah mata doh besar yang boleh menunjukkan, menjadikannya kelihatan seperti tong beroda futuristik paling mesra di dunia.

Berpuluh-puluh mesin kini berkeliaran di sekitar tapak perkhemahan, kampus universiti dan padang golf di seluruh Korea Selatan.

“Tapak perkhemahan juga menggunakannya pada poster mereka,” kata Kim kepada AFP di pameran perdagangan VivaTech di Paris, menggariskan transformasinya daripada potensi ancaman kepada rakan keluarga.

Dan VivaTech menjadi tuan rumah kepada banyak robot lain yang direka bentuk dengan mengambil kira kecomelan — robot dengan persona haiwan kartun, yang lain kelihatan seperti mainan kanak-kanak dari tahun 1980-an.

Estetikanya sangat berbeza dengan bot anjing yang menyeramkan dan dron tanpa nama yang telah menjadi standard.

‘Escaped’ daripada kartun

Memandangkan robot telah menjadi lebih biasa, seluruh bidang akademik telah berkembang mempelajari interaksi antara mesin dan manusia.

Kerstin Dautenhahn dari Universiti Waterloo di Kanada, salah seorang penyelidik yang paling terkenal di kawasan itu, berkata dia telah melihat perubahan besar dalam cara pengeluar melihat reka bentuk: daripada keprihatinan yang mementingkan semua fungsi kepada kesedaran penampilan yang tajam.

“Apa yang anda temui dalam banyak, banyak bidang… ialah orang ramai memberi banyak perhatian kepada bagaimana robot itu bergerak, bagaimana ia kelihatan, bagaimana ia boleh berinteraksi dengan mereka,” katanya.

Ini berlaku untuk robot yang berkongsi talian pengeluaran dengan pekerja manusia sama seperti robot yang direka untuk menjaga orang yang lebih tua dan kurang upaya.

“Walaupun dengan robot tersebut di mana fungsi utama contohnya adalah untuk mengangkut objek dari A ke B, orang ramai masih perlu memberi banyak perhatian kepada bagaimana robot itu bergerak, bagaimana ia boleh menyatakan hasratnya,” katanya.

Sebuah firma Perancis bernama Enchanted Tools telah komited sepenuhnya terhadap estetika yang mesra.

Robot mereka mempunyai nama, jantina, persona gaya kartun dan juga cerita belakang.

“Kedua-dua watak ini telah melarikan diri daripada kartun untuk datang ke dalam kehidupan seharian kami untuk membantu kami menguruskan ruang sosial kami,” kata bos firma itu Jerome Monceaux.

Dia membayangkan mesin berwarna terang dengan ciri seperti kucing akan membantu di hospital, hotel, restoran dan di mana-mana sahaja dengan objek yang perlu dialihkan.

Robot comel ini mengambil petunjuk reka bentuk mereka daripada keluarga robot teman sosial, yang merupakan perniagaan besar di Jepun.

Neraka tangga

Dautenhahn berkata terdapat banyak bukti bahawa orang di Jepun dan Korea Selatan mempunyai pandangan yang lebih positif tentang robot berbanding orang di Barat.

“Di Jepun, jika anda berkata ‘Saya mahu membina robot yang membantu orang tua di rumah jagaan menjadi lebih bahagia’, mereka hanya fikir ia idea yang bagus,” katanya.

Di negara-negara Eropah, tindak balas awal selalunya negatif, didorong oleh fiksyen sains dystopian.

“Kami perlu melakukan banyak perkara yang meyakinkan,” tambahnya.

Skim perintis kecil di Amerika Syarikat telah menyaksikan robot dibuli atau diserang, walaupun video media sosial turut menunjukkan orang ramai membantu robot menavigasi lintasan pejalan kaki.

Mengendalikan kesukaran budaya ini adalah satu cabaran, kata Dautenhahn.

Tetapi terdapat banyak kesukaran lain.

Robot mahal untuk mereka bentuk dan mengeluarkan, jadi ia tidak murah untuk dibeli.

Enchanted Tools menganggap robotnya akan dijual pada harga €35,000 euro (RM177,000) manakala Neubility berkata ia menyasarkan untuk mengeluarkan botnya pada harga AS$5,000 (RM23,000).

Kemudian ada isu mencari pasaran.

Do Hwan Kim berkata Neubility menyasarkan penghantaran barangan runcit dan mempunyai skim perintis dengan rangkaian 7-Eleven di Korea Selatan.

Tetapi robotnya menghadapi halangan biasa untuk mesin: ia tidak boleh menaiki tangga.

Kim berharap kuasa pasaran akan memberi bantuan.

“Pada masa ini, kos penghantaran adalah jauh lebih murah dengan robot itu sehingga orang ramai gembira turun tangga untuk mendapatkan barangan runcit mereka,” katanya. — Studio ETX

Related Post

Leave a Comment