‘Keajaiban’ Alcaraz boleh mengisi kekosongan Rafa di Wimbledon, kata Lopez

Donna

LONDON, 29 Jun — Kenaikan menakjubkan Carlos Alcaraz ke puncak tenis lelaki adalah satu keajaiban sukan, menurut seorang pemain yang diletakkan dengan sempurna untuk mengawal fenomena Sepanyol menjelang Wimbledon.

Veteran Feliciano Lopez menyaksikan peningkatan kehebatan rakan sepasukan Rafa Nadal dari jarak dekat.

Nadal, juara Grand Slam 22 kali yang cedera ketika ini, berada dalam lontaran terakhir dalam karier cemerlangnya, tetapi dengan masa yang sempurna, Sepanyol telah melahirkan pemain yang sudah menunjukkan dirinya mampu mengisi kekosongan itu.

Alcaraz yang berusia 20 tahun memenangi gelaran gelanggang rumput Queen’s Club dengan bergaya minggu lalu dalam acara ketiganya di permukaan — mengembalikan penyandang juara Terbuka AS itu ke puncak ranking ATP.

Dia akan menjadi pilihan nombor satu di Wimbledon dan sementara Lopez masih menganggap penyandang juara Novak Djokovic sebagai pilihan, dia percaya dengan Alcaraz segala-galanya mungkin.

“Saya panggil dia satu keajaiban,” kata Lopez tiga kali suku akhir Wimbledon kepada Reuters pada acara perpisahannya di Mallorca minggu ini. “Sepanyol bukanlah sebuah negara tenis yang hebat berbanding negara lain dan sangat gila melihat seorang yang hebat seperti Rafa akan menamatkan kerjayanya dan kemudian anak dari Murcia ini tiba.

“Memenangi Grand Slam pada usia 19 tahun, menjadi pemain nombor satu dunia. Ia menakjubkan.”

Malah Nadal mengambil sedikit masa untuk menyesuaikan permainan gelanggang tanah liatnya kepada rumput sebelum memenangi gelaran pada 2008 dan 2010.

Jika ada, gaya Alcaraz lebih sesuai dengan rumput. Dia mempunyai pukulan kilas yang dihiris semula jadi apabila diperlukan, voli dengan yakin, boleh melancarkan servis yang besar dan bagi pukulan depannya, ia akan meninggalkan kesan melecur pada rumput Wimbledon yang suci.

Alcaraz berkata cabaran terbesar ialah belajar bergerak di atas rumput, tetapi dia memadamkan kebimbangan di Queen’s, memenangi 10 set berturut-turut dan berkata dia sudah berasa seperti telah bermain di permukaan selama 10 tahun.

Dia mencapai pusingan keempat pada penampilan sulungnya tahun lalu, tewas kepada Jannick Sinner, tetapi ia akan menjadi satu kejutan besar jika dia tidak melepasi peringkat itu dengan baik tahun ini.

“Saya rasa dia mempunyai kemahiran untuk menjadi pemain gelanggang rumput yang hebat. Dia mempunyai tangan yang hebat dan bergerak dengan sangat baik dan pergerakan di atas rumput adalah kuncinya. Tidak ramai pemain yang bergerak seperti dia bergerak,” tambah Lopez.

“Sebelum Queen’s, dia hanya bermain enam perlawanan di atas rumput tetapi dia sangat berbakat dan pemain berbakat boleh menyesuaikan diri dengan cepat berbanding manusia yang lain.”

Lopez percaya pendekatan tanpa rasa takut Alcaraz akan memberi manfaat kepadanya di Wimbledon.

“Sudah tentu dia akan gelisah, seperti yang kita lihat di Perancis menentang Djokovic. Tetapi dia mempunyai keupayaan, seperti pemain yang benar-benar hebat, untuk bertahan dan mencari jalan. Ia bukan sahaja tenis dan kekuatan fizikalnya, tetapi dia cukup berani untuk mencabar pemain terbaik dalam permainan pada usia yang begitu muda.”

Walaupun Lopez tidak terkejut sepenuhnya dengan peralihan pantas Alcaraz ke rumput, yang lain terkejut.

“Saya tidak pernah terfikir bahawa Carlos Alcaraz akan dapat membiasakan diri dengan rumput dengan begitu pantas,” kata juara Grand Slam tujuh kali Mats Wilander kepada Eurosport. “Bagi dia untuk mendapatkan persamaan ini nampaknya luar biasa kepada saya.

“Bagi saya, Alcaraz sudah menunjukkan yang dia boleh memenangi Wimbledon.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment