‘Kami tidak boleh bekerja’ — mengapa musim panas Teluk terasa lebih panas daripada biasa

Donna

DUBAI, 16 Julai — Walaupun sebahagian besar dunia dilanda suhu tertinggi, Issam Genedi, yang mencari nafkah mencuci kereta di salah satu kawasan paling panas di planet ini, Teluk.

Berhenti dari kerjanya di tempat letak kereta luar di Dubai, pendatang Mesir itu berkata musim panas seperti relau Emiriah Arab Bersatu terasa lebih panas tahun ini.

“Musim panas ini sedikit lebih sukar berbanding tahun-tahun lain,” kata Genedi, yang menyinar kereta selama kira-kira 25 dirham (RM30) satu masa dalam suhu melepasi 40 darjah Celsius setiap hari.

“Antara tengah hari dan 3 petang atau 3:30 petang, kami tidak boleh bekerja.”

UAE yang kaya dengan minyak — menjadi tuan rumah perbincangan iklim COP28 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tahun ini, di mana dunia akan cuba mempertajam tindak balasnya terhadap pemanasan global — bukanlah sesuatu yang asing dengan musim panas yang sukar ditanggung.

Pada bulan-bulan musim panas yang terik, mereka yang boleh berkhemah ke iklim yang lebih sejuk, atau tinggal kepompong di dalam rumah berhawa dingin, pejabat dan pusat beli-belah.

Jalanan sebahagian besarnya lengang, selain daripada buruh yang diupah murah dari luar negara. Ramai pekerja manual mempunyai tempoh rehat wajib pada waktu paling panas dalam sehari.

Ia adalah kisah yang sama di sekitar kawasan padang pasir yang kaya dengan tenaga. Di Bahrain, sebuah negara pulau di luar Arab Saudi, suhu purata Julai mengancam untuk mengatasi rekod 42.1 darjah Celsius yang ditetapkan pada 2017.

Dua minggu lalu, lebih 1.8 juta umat Islam berjuang melalui ibadah haji selama beberapa hari di Arab Saudi dalam suhu sehingga 48 darjah Celsius, dengan beribu-ribu dirawat kerana tekanan haba.

Dan di Kuwait, yang kerap merekodkan beberapa suhu tertinggi dunia, pakar memberi amaran merkuri boleh melepasi 50 darjah Celsius yang menggerunkan dalam beberapa minggu akan datang.

Di mana ‘rasa sebenar’ ialah 60 darjah Celsius

Genedi betul bahawa musim panas ini kelihatan luar biasa panas. Selain minggu lalu dikenal pasti sebagai yang paling panas pernah direkodkan di seluruh dunia, gelombang kelembapan telah menyesakkan Teluk.

“Orang ramai tertanya-tanya sama ada suhu lebih tinggi” daripada biasa, Ahmed Habib dari Pusat Meteorologi Kebangsaan UAE memberitahu AFP.

“Peningkatan kelembapan relatif… digabungkan dengan suhu yang sudah tinggi, menjadikan suhu kelihatan lebih tinggi daripada keadaan sebenar,” katanya sambil menambah bahawa suhu ‘rasa sebenar’ berjulat antara 55-60 darjah Celsius di beberapa kawasan.

Panas melampau dan kelembapan yang tinggi di Teluk adalah campuran berbahaya kerana dalam keadaan sedemikian tubuh manusia bergelut untuk menyejukkan dirinya dengan menyejat peluh pada kulit.

Gabungan ini diukur dengan termometer yang dibalut dengan kain basah untuk mengira “suhu mentol basah” – yang paling rendah mungkin melalui penyejukan penyejatan.

Teluk adalah salah satu daripada beberapa tempat yang telah berulang kali mengukur suhu mentol basah melebihi 35 darjah Celsius, ambang kemandirian manusia yang melampaui tekanan haba boleh membawa maut dalam beberapa jam, tanpa mengira umur, kesihatan dan kecergasan.

Atas sebab inilah pakar memberi amaran perubahan iklim yang dipercepatkan akan menjadikan bahagian wilayah Teluk tidak dapat didiami menjelang akhir abad ini.

Di Kuwait, pakar meteorologi Issa Ramadan berkata “peningkatan suhu sepanjang tahun lalu adalah ketara”.

“Dijangka dari pertengahan bulan sehingga 20 Ogos akan ada peningkatan ketara dalam suhu yang mungkin mencecah dan bahkan melebihi 50 darjah Celsius di bawah naungan,” katanya kepada AFP.

Kelembapan boleh melebihi 90 peratus di Bahrain menjelang akhir minggu, dengan suhu maksimum antara 42-44 darjah Celsius, menurut ramalan rasmi.

‘Profesi kita sukar’

Suhu Teluk akan meningkat ke tahap yang mengganggu jika pemanasan global dibiarkan, menurut unjuran oleh Barrak Alahmad dari Harvard TH Chan School of Public Health dan Dominic Roye dari Foundation for Climate Research.

Di ibu negara UAE, Abu Dhabi, bilangan 40 darjah Celsius-tambah hari akan meningkat sebanyak 98 peratus menjelang 2100 jika suhu global meningkat sebanyak 3 darjah Celsius, menurut penemuan yang diterbitkan pada bulan Jun oleh Vital Signs, gabungan kumpulan hak asasi manusia yang bekerja. mengenai kematian buruh asing di Teluk.

Peningkatan global 3 darjah Celsius yang sama akan menyaksikan Kuwait, Bahrain dan Arab Saudi mengalami 180 hari suhu 40C-plus setahun menjelang akhir abad ini, katanya.

“Keadaan ini boleh mengganggu masyarakat manusia secara serius dengan cara yang baru kita fahami,” kata Alahmad kepada Perkongsian Tanda Vital.

Panas dan kelembapan yang teruk sudah menjadi realiti harian bagi kebanyakan orang di Teluk, tidak kurang juga beribu-ribu penunggang motosikal penghantaran kebanyakannya Asia Selatan yang merentasi bandarnya membawa makanan dan bungkusan lain.

“Profesi kami adalah satu yang sukar,” salah seorang daripada mereka, Mohammad Rajab, dari Mesir, memberitahu AFP di jalan Dubai yang kosong selain daripada penunggang lain.

“Kami sentiasa cuba mengelakkan silauan langsung matahari.” — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment