‘Kami perlu bermimpi’, Troussier menyokong perluasan Piala Dunia

Donna

HONG KONG, 27 Jun ― Philippe Troussier, jurulatih Perancis yang banyak mengembara yang mengetuai lapan pasukan kebangsaan yang kebanyakannya di bawah umur sepanjang kariernya yang panjang, telah meletakkan kelebihannya di belakang perluasan pusingan akhir Piala Dunia kepada 48 pasukan mulai 2026.

Warga Paris berusia 68 tahun itu, yang mendapat jolokan ‘Doktor Bomoh Putih’ ketika bekerja dengan pasukan di Afrika sebelum mengetuai Jepun pada pusingan akhir Piala Dunia 2002, percaya langkah itu akan membawa faedah positif jauh melebihi had permainan.

“Ia akan mewujudkan impak besar, bukan sahaja untuk negara yang mampu ke Piala Dunia, tetapi ia akan membangunkan negara,” kata Troussier, yang baru dilantik sebagai jurulatih Vietnam, kepada Reuters.

“Apabila anda tahu negara anda tidak mempunyai harapan, malah kurang daripada 1 peratus untuk pergi ke Piala Dunia, mengapa membangunkan padang? Mengapa membayar jurulatih asing? Mengapa memulakan program teknikal untuk belia?

“Awak tak ada mimpi. Dan kita perlu bermimpi. Kita harus berharap.”

Ramai tradisionalis tidak berpuas hati dengan peningkatan saiz kejohanan daripada 32 pasukan yang telah bertanding setiap Piala Dunia sejak 1998, dengan alasan kualiti pertandingan akan dicairkan akibatnya.

Bagi mereka seperti Troussier, yang telah membimbing terutamanya di Afrika dan Asia sejak 35 tahun lalu, prospek lebih banyak negara dari luar Eropah dan Amerika Selatan layak ke pusingan akhir adalah positif besar.

“Dengan 48 pasukan, lapan di Asia dan terutamanya di Asia Tenggara, maka pasukan boleh bermimpi,” katanya.

“Secara peribadi saya menyokong projek ini.”

Di sebalik populariti besar bola sepak di rantau ini, tidak ada negara Asia Tenggara yang layak ke Piala Dunia sejak Indonesia – ketika itu Hindia Timur Belanda – membuat penampilan di peringkat akhir pada 1938.

Troussier telah ditugaskan untuk mengubahnya sambil dia berusaha untuk membina kerja yang dilakukan oleh Korea Park Hang-seo, yang membawa Vietnam ke fasa terakhir kelayakan Asia buat kali pertama pada 2021.

“Itulah sebabnya Persekutuan Bola Sepak Vietnam telah mewujudkan bajet khas dan terus terang saya mempunyai semua kemudahan untuk menyelesaikan tugas saya dan mereka percaya kepada saya,” katanya.

“Mereka memberikan kepada pasukan kebangsaan semua permintaan saya. Saya benar-benar menikmati masa saya di sini dan saya rasa seperti yang saya lakukan ketika berada di Jepun.”

Negara yang berkuasa

Troussier percaya format yang diperbesarkan, yang bermula dengan Piala Dunia 2026 di AS, Kanada dan Mexico, juga boleh memberi kelebihan kepada negara yang berkuasa secara tradisi, yang kebanyakannya tersandung semasa fasa kumpulan di kejohanan itu.

“Saya faham apabila orang bertanya mengapa anda mahu Piala Dunia diadakan kepada 48 pasukan,” katanya

“Tetapi dalam kes ini kita perlu mempertimbangkan Piala Dunia sebenar tidak akan bermula pada peringkat pertama, kerana berapa banyak pasukan besar akan keluar seperti yang mereka lakukan dalam format lama?”

Troussier menegaskan bahawa juara bertahan Perancis tersingkir dalam fasa kumpulan pada 2002 manakala Sepanyol dan Jerman masing-masing tersingkir pada awal 2014 dan 2018 setelah memenangi trofi itu empat tahun sebelumnya.

“Pada permulaan proses pasukan peringkat tinggi memerlukan masa,” tambahnya.

“Dalam format ini mereka boleh menjadikannya sebagai pemanas badan dan sebab itu kita boleh menganggap Piala Dunia sebenar akan bermula selepas dua minggu.

“Setiap empat tahun ia adalah perayaan besar dan jika anda sebuah negara kecil anda boleh bekerja banyak dan mempunyai banyak harapan. Bagi saya proses ini penting untuk membangunkan belia, untuk membangunkan infrastruktur bola sepak, jurulatih. Saya rasa ia penting.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment