Kami mungkin memandang rendah risiko iklim terhadap tanaman, kata penyelidik

Donna

NEW YORK, 5 Julai — Risiko kegagalan penuaian dalam pelbagai bakul roti global telah dipandang remeh, menurut satu kajian semalam yang menurut para penyelidik sepatutnya menjadi “panggilan bangun” tentang ancaman perubahan iklim yang ditimbulkan kepada sistem makanan kita.

Pengeluaran makanan merupakan sumber utama pelepasan pemanasan planet dan sangat terdedah kepada kesan perubahan iklim, dengan model iklim dan tanaman digunakan untuk mengetahui kesan yang mungkin berlaku apabila dunia semakin panas.

Dalam penyelidikan baru yang diterbitkan dalam Nature Communications, penyelidik di Amerika Syarikat dan Jerman melihat kemungkinan bahawa beberapa kawasan pengeluar makanan utama secara serentak boleh mengalami hasil yang rendah.

Peristiwa ini boleh menyebabkan kenaikan harga, ketidakamanan makanan dan juga pergolakan awam, kata pengarang utama Kai Kornhuber, seorang penyelidik di Universiti Columbia dan Majlis Perhubungan Luar Jerman.

Dengan “meningkatkan kepekatan gas rumah hijau, kami memasuki air yang belum dipetakan ini di mana kami bergelut untuk benar-benar mempunyai idea yang tepat tentang jenis ekstrem yang akan kami hadapi,” katanya kepada AFP.

“Kami menunjukkan bahawa jenis acara serentak ini sebahagian besarnya dipandang remeh.”

Kajian itu melihat data model pemerhatian dan iklim antara 1960 dan 2014, dan kemudian pada unjuran untuk 2045 hingga 2099.

Penyelidik mula-mula melihat kesan aliran jet — arus udara yang memacu corak cuaca di kebanyakan kawasan pengeluar tanaman terpenting di dunia.

Mereka mendapati bahawa “liku-liku kuat” aliran jet, yang mengalir dalam bentuk gelombang besar, mempunyai kesan yang sangat ketara ke atas kawasan pertanian utama di Amerika Utara, Eropah Timur dan Asia Timur, dengan pengurangan hasil tuaian sehingga tujuh peratus.

Para penyelidik juga mendapati bahawa ini telah dikaitkan dengan kegagalan tanaman serentak pada masa lalu.

Satu contoh adalah pada 2010, apabila turun naik aliran jet dikaitkan dengan kedua-dua haba melampau di bahagian Rusia dan banjir yang memusnahkan di Pakistan, yang kedua-duanya mencederakan tanaman, kata Kornhuber.

Penilaian risiko

Kajian itu juga melihat sejauh mana model komputer menilai risiko ini dan mendapati bahawa walaupun mereka pandai menunjukkan pergerakan atmosfera aliran jet, mereka memandang rendah magnitud ekstrem yang dihasilkan di atas tanah.

Kornhuber berkata kajian itu sepatutnya menjadi “seruan bangun dari segi ketidakpastian kita” tentang kesan perubahan iklim ke atas sektor makanan, dengan cuaca ekstrem yang lebih kerap dan sengit serta kombinasi ekstrem yang semakin rumit.

“Kita perlu bersedia untuk jenis risiko iklim yang kompleks ini pada masa hadapan dan model pada masa ini nampaknya tidak menangkap ini,” katanya.

Pada hari Isnin, ketua hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Volker Turk memberi amaran tentang masa depan dystopian yang “benar-benar menakutkan” kelaparan dan penderitaan apabila keterlaluan yang didorong oleh perubahan iklim melanda tanaman, ternakan dan ekosistem penting.

Beliau memberitahu perbahasan PBB mengenai hak untuk makanan bahawa lebih daripada 828 juta orang menghadapi kelaparan pada 2021 dan perubahan iklim boleh meningkat sebanyak 80 juta pada pertengahan abad, dan menyelar pemimpin dunia untuk pemikiran jangka pendek. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment