Kami mahu lucah membosankan, kata pemilik Pornhub

Donna

PARIS, 25 Jun — Kerajaan harus berhenti menyekat laman web lucah dan sebaliknya berbangga dengan ekspresi seksual dan membantu menjadikan lucah biasa dan “membosankan”, pemilik baharu Pornhub memberitahu AFP.

Firma ekuiti persendirian Kanada Ethical Capital Partners membeli MindGeek induk Pornhub tiga bulan lalu, menjadikan laman web lain yang stabil termasuk YouPorn di bawah kawalannya.

Pengambilalihan itu juga telah membawa lautan masalah undang-undang.

Tapak webnya ditarik balik dari negeri Utah AS pada bulan Mei selepas mereka diarahkan untuk mengesahkan umur pengguna.

Di Perancis, pemilik tapak web dan pengawal selia telah dikunci dalam perbincangan selama berbulan-bulan tentang cara membuat undang-undang pengesahan umur 2020 berfungsi dalam amalan.

Dua daripada tapak MindGeek tidak meletakkan sebarang pengesahan umur dan menghadapi keputusan mahkamah pada 7 Julai yang boleh mengharamkannya.

“Kami tidak mahu mana-mana pengguna bawah umur di laman web kami,” kata pengasas ECP, Solomon Friedman dalam temu bual dengan AFP.

Tetapi dia menolak idea bahawa tanggungjawab harus jatuh pada laman web, sebaliknya meminta sistem pengendalian mencari penyelesaian.

“Kami sangat menyokong penyelesaian pengesahan umur yang melakukan dua perkara: melindungi kanak-kanak dengan berkesan dan tidak mendedahkan data peribadi,” katanya.

“Satu-satunya penyelesaian yang mencapai kedua-dua matlamat ini ialah pengesahan berasaskan peranti atau penyemak imbas,” katanya, sambil menambah bahawa ia akan menjadi “langkah yang sangat mudah untuk Google dan Apple”.

Tekanan berat

MindGeek masuk ke dalam air panas pada tahun 2020 apabila New York Times menerbitkan dakwaan bahawa laman webnya menganjurkan bahan yang menggambarkan rogol dan seks melibatkan kanak-kanak bawah umur.

Artikel itu mencetuskan tekanan berat daripada pengawal selia di beberapa negara dan Visa dan MasterCard menghentikan pemprosesan pembayaran.

Pemiliknya menghabiskan masa dua tahun cuba menjual firma itu, yang sebahagian besarnya berpangkalan di Kanada tetapi mempunyai struktur korporat yang kompleks yang merangkumi banyak tempat perlindungan cukai dunia, dengan ibu pejabat rasminya di Luxembourg.

Pemilik baru – termasuk dua peguam, bekas pegawai polis dan pelabur Itali yang mengaut kekayaannya dalam penjualan ganja yang sah – berminat untuk menjauhkan diri daripada New York Times dakwaan.

Friedman berkata syarikat itu telah berubah sepenuhnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Dia berbangga bahawa lapan juta keping kandungan telah dikeluarkan pada tahun 2021 — dakwaan AFP tidak dapat mengesahkan.

“Permintaan penyingkiran kandungan secara automatik menyebabkan kandungan dialih keluar,” katanya.

“Kami menyemaknya selepas ia dialih keluar.”

Di samping itu, pemuat naik perlu memberikan pengenalan, semua kandungan telah diimbas oleh algoritma untuk menapis bahan yang dilindungi hak cipta, dan ia kemudian dilihat oleh kakitangan syarikat sebelum ia melayari web.

ganja baru

Solomon berkata firmanya dibawa masuk pada mulanya hanya untuk memastikan MindGeek berfungsi mengikut undang-undang.

“Dan apa yang kami dapati bukan sahaja ia mematuhi undang-undang tetapi ia adalah peluang pelaburan yang luar biasa, tetapi ia adalah peluang yang memerlukan kemahiran khusus,” katanya.

ECP memutuskan bahawa mereka mempunyai kemahiran tersebut dan membeli syarikat itu — walaupun ia telah menjadi ujian yang sengit sejak itu.

Keluar dari Utah mengikuti pertempuran awal di Louisiana, yang mempunyai undang-undang pengesahan umur yang serupa.

Solomon berkata tapak mereka masih dalam talian di Louisiana kerana peraturannya sedikit berbeza — mereka tidak perlu mengumpul maklumat peribadi.

Dia berkata dia tidak mahu prasangka apa-apa keputusan di Perancis, tetapi tidak boleh menolak kemungkinan tapaknya terpaksa ditarik keluar.

Isu itu telah menimbulkan agenda politik sejak Presiden Emmanuel Macron berjanji untuk menjadikan melindungi kanak-kanak daripada lucah sebagai keutamaan semasa beliau membida untuk pemilihan semula tahun lalu.

Menteri digital Jean-Noel Barrot, yang telah melabelkan kanak-kanak yang mengakses laman web lucah sebagai “skandal”, telah secara langsung mencabar ECP untuk menjelaskan bagaimana mereka akan mematuhi undang-undang.

Solomon berkata dia telah menghubungi pejabat Barrot dan berjanji untuk mengeluarkan laporan tidak lama lagi, menegaskan firmanya komited untuk “bercakap secara terbuka dan bangga tentang industri lucah”.

“Saya fikir masyarakat telah bergerak ke arah di mana kita berbangga dengan ekspresi seksual,” katanya.

“Hakikat bahawa ia dewasa akan menjadi membosankan, sama seperti fakta bahawa ganja (yang disahkan) di Kanada telah menjadi membosankan.” — AFP

Related Post

Leave a Comment