Kajian: Suplemen vitamin D boleh membantu mencegah serangan jantung pada orang yang lebih tua

Donna

SYDNEY, 30 Jun ― Terkenal dengan manfaatnya kepada tulang dan kulit, vitamin D juga boleh mengurangkan risiko kejadian kardiovaskular. Satu kajian baru oleh penyelidik di Australia mendedahkan bahawa suplemen vitamin D bulanan bahkan boleh mencegah serangan jantung pada orang yang berumur lebih dari 60 tahun.

Ini bukan kali pertama saintis telah menyiasat kesan vitamin D terhadap kesihatan kardiovaskular, tetapi sehingga kini, tiada bukti potensi hubungan antara keduanya. Penyelidikan baharu ini merupakan percubaan terbesar yang pernah dijalankan ke atas subjek tersebut. Satu pasukan penyelidik di Australia menetapkan untuk menentukan sama ada suplemen vitamin D bulanan pada orang tua boleh memberi kesan kepada kadar kejadian kardiovaskular, dan lebih khusus lagi, pada kadar serangan jantung dan strok.

Diterbitkan dalam Jurnal Perubatan British (BMJ), kajian itu melibatkan 21,315 warga Australia berumur antara 60 dan 84, yang menerima sama ada dos vitamin D oral atau plasebo pada awal setiap bulan, sehingga lima tahun. Akhirnya, lebih 80 peratus peserta kajian mendakwa telah mengambil sekurang-kurangnya 80 peratus dos yang dicadangkan sepanjang tempoh kajian. Para penyelidik kemudian merujuk silang dan menganalisis data daripada peserta ini tentang sebarang kemasukan dan kematian hospital, untuk menentukan sama ada mereka telah mengalami serangan jantung dan strok, atau menjalani revaskularisasi koronari.

Kadar serangan jantung yang lebih rendah dalam kumpulan vitamin D

Para penyelidik melaporkan bahawa kadar kejadian kardiovaskular utama adalah 9 peratus lebih rendah dalam kumpulan suplemen vitamin D, bersamaan dengan 5.8 kejadian yang lebih sedikit bagi setiap 1,000 peserta. Lebih khusus lagi, kadar serangan jantung adalah 19 peratus lebih rendah dalam kumpulan suplemen vitamin D berbanding kumpulan plasebo, dan kadar revaskularisasi koronari adalah 11 peratus lebih rendah. Sebaliknya, para saintis menyatakan tiada perbezaan dalam kadar strok.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengingati batasan kajian saintifik ini, jika hanya kerana penyelidik menunjukkan bahawa kesannya kelihatan lebih meyakinkan pada peserta yang, pada permulaan kajian, sudah menerima rawatan yang direka untuk mengurangkan risiko kejadian kardiovaskular, seperti statin. Mereka juga menyebut bahawa perbezaan risiko mutlak adalah kecil antara kedua-dua kumpulan, walaupun saiz percubaan menunjukkan hubungan antara pengambilan vitamin D dan risiko serangan jantung.

“Sementara itu, penemuan ini menunjukkan bahawa kesimpulan bahawa suplemen vitamin D tidak mengubah risiko penyakit kardiovaskular adalah pramatang,” menyimpulkan penulis kajian. Mereka menambah bahawa kerja lebih lanjut kini diperlukan untuk menentukan sama ada kesan perlindungan ini sememangnya lebih ketara pada orang yang sudah mengambil statin atau ubat kardiovaskular yang lain. ― Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment