Kajian: Orang muda menghabiskan lebih banyak masa bermain permainan video daripada menonton filem

Donna

PARIS, 22 Julai — Memandangkan platform dalam talian terus berjuang untuk menarik perhatian golongan muda, nampaknya permainan video lebih menarik minat Milenium dan Gen Z berbanding filem.

Menurut kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat, kedua-dua generasi ini menghabiskan lebih banyak masa bermain di konsol berbanding menonton filem cereka.

Menurut laporan YPulse’s Gaming, 95 peratus daripada Generasi Z dan Milenium yang dikaji bermain permainan video, dan 78 peratus daripada mereka melakukannya secara mingguan atau lebih kerap.

Oleh itu, permainan kekal sebagai aktiviti yang sangat popular di kalangan golongan muda. Malah ada yang menghabiskan lebih banyak masa bermain permainan video di konsol berbanding menonton filem.

Dalam sampel kira-kira 1,500 rakyat Amerika berumur 13 hingga 39 tahun, yang ditinjau pada November 2022, responden berkata mereka menghabiskan tujuh jam seminggu bermain permainan konsol, berbanding enam jam seminggu menonton filem.

Walaupun gambar bergerak nampaknya tidak menarik minat golongan muda, TV kekal di hati Generasi Y dan Z, yang menghabiskan purata lapan jam seminggu menonton rancangan dan siri.

Melihat lebih dekat pada penemuan mendedahkan bahawa Generasi Z lebih berminat bermain permainan video di komputer daripada orang tua Milenium mereka.

Milenium lebih cenderung menonton filem daripada bermain permainan video di komputer, memperuntukkan enam jam dan lima jam masing-masing untuk aktiviti ini.

Ini tidak berlaku untuk Gen Z, yang menumpukan bilangan jam yang sama untuk aktiviti ini (setiap satu enam jam), menurut laporan itu.

Ambil perhatian bahawa ia adalah cerita yang berbeza apabila ia datang untuk bermain permainan video pada konsol, yang lebih popular di kalangan golongan muda, mencatat purata tujuh jam seminggu untuk kedua-dua Gen Z dan Milenium.

Walaupun televisyen masih jauh dari mati bagi golongan muda, hakikatnya keseronokan ini sering diselitkan dengan aktiviti lain. Malah, laporan TV dan Hiburan YPulse menunjukkan bahawa 71 peratus golongan muda terlibat dalam tugas lain sambil menonton TV, seperti bermain permainan dalam talian.

Platform kandungan dalam talian telah memahami dengan jelas tarikan permainan video kepada golongan muda.

Untuk terus menangkap masa dalam talian mereka, Netflix telah membangunkan banyak permainan pada platformnya.

TikTok, bagi pihaknya, menarik minat penggunanya untuk bermain permainan berkat penapis interaktifnya, apatah lagi siaran langsung yang, seperti di Twitch, membenarkan pengguna internet mengikuti pemain permainan secara langsung dalam aksi itu — secara berkesan cara bermain melalui proksi. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment