Kajian menyerlahkan batasan BMI dalam meramalkan kematian

Donna

WASHINGTON, 6 Julai — Orang yang diklasifikasikan sebagai berat badan berlebihan walaupun tidak obes tidak berisiko tinggi untuk kematian, menurut satu kajian baharu hari Rabu yang menggariskan batasan indeks jisim badan (BMI), yang merupakan metrik perubatan standard.

Penemuan, diterbitkan dalam jurnal PLOS SATU, datang apabila penduduk di kedua-dua negara kaya dan miskin semakin bertambah. Di Amerika Syarikat, lebih daripada 70 peratus orang dewasa ditakrifkan sebagai berat badan berlebihan atau obes.

BMI, yang pertama kali diterangkan oleh ahli matematik Belgium pada abad ke-19, dikira dengan membahagikan berat seseorang dengan kuasa dua ketinggian mereka. Ia semakin dilihat sebagai instrumen mentah untuk mengukur kesihatan individu.

Pengarang utama Aayush Visaria dari Universiti Rutgers memberitahu AFP: “Saya fikir perkara sebenar yang orang harus perolehi daripada ini ialah BMI dengan sendirinya bukanlah penunjuk kesihatan yang hebat.”

Mengukur lilitan pinggang atau melakukan sejenis imbasan yang menggambarkan ketumpatan tulang, lemak badan dan jisim otot juga harus digunakan untuk tafsiran yang lebih holistik, katanya. Mempunyai lemak berlebihan masih meningkatkan risiko untuk pelbagai keadaan termasuk penyakit jantung, strok dan diabetes.

“Saya pernah melihat pesakit dengan BMI yang sama, tetapi dengan implikasi metabolik dan kesihatan yang jauh berbeza. Jadi saya mahu menyiasat perkara ini dengan lebih lanjut,” tambah Visaria, seorang pakar perubatan.

Kajian lama tentang hubungan antara berat badan dan kadar kematian menghasilkan keputusan yang tidak konsisten dan tidak menentu, dan kebanyakannya hanya tertumpu kepada orang dewasa kulit putih bukan Hispanik.

Dalam karya baharu itu, Visaria dan pengarang bersamanya Soko Setoguchi menggunakan data mengenai lebih 550,000 orang dewasa Amerika daripada Tinjauan Temuduga Kesihatan Kebangsaan 1999-2018 dan Indeks Kematian Kebangsaan AS 2019.

Mereka mengira BMI berdasarkan ketinggian dan berat peserta yang dilaporkan sendiri, dan mengumpulkan data tentang demografi, faktor sosio-tingkah laku seperti merokok dan aktiviti fizikal, keadaan kesihatan asas, dan akses kepada penjagaan kesihatan.

Lebih daripada 75,000 orang yang termasuk dalam kajian itu meninggal dunia semasa tempoh penyelidikan.

Selepas melaraskan pembolehubah lain, keputusan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai BMI antara 25 dan 30, yang diklasifikasikan sebagai berat badan berlebihan, tidak mempunyai peningkatan risiko kematian berbanding orang yang BMInya antara 22.5 dan 24.9.

Walau bagaimanapun, risiko kematian meningkat dengan ketara dalam kalangan orang yang BMInya di bawah 20, dan mereka yang mempunyai BMI lebih besar atau sama dengan 30, ditakrifkan sebagai obes.

Obesiti membawa risiko kematian yang lebih tinggi

Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai obesiti “darjah ketiga”, yang ditakrifkan sebagai BMI 40 atau ke atas, tetapi tidak pernah merokok dan tidak mempunyai sejarah penyakit kardiovaskular atau kanser bukan kulit, berkemungkinan dua kali lebih tinggi untuk mati sebagai rakan sejawatannya. dengan BMI ditakrifkan sebagai purata.

Umur purata peserta ialah 46. Separuh adalah wanita, dan 69 peratus adalah kulit putih bukan Hispanik. Daripada mereka yang termasuk, 35 peratus mempunyai BMI antara 25 dan 30, dan 27.2 peratus mempunyai BMI di atas atau sama dengan 30.

“Ia adalah satu kajian besar dengan sampel yang mewakili yang bagus,” kata George Savva, ahli biostatistik di Institut Quadram di United Kingdom, kepada AFP. “Pengarang telah, sejauh yang saya lihat, melakukan kerja yang baik untuk menganalisis pautan kematian dengan status berat asas.”

Beliau menambah mungkin penyakit yang dikaitkan dengan berat badan yang lebih tinggi diuruskan dengan lebih baik berbanding dahulu, contohnya tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi.

“Jadi, anda menjangkakan hubungan antara berat dan kematian akan berubah dari masa ke masa, yang berpotensi adalah apa yang ditunjukkan,” kata Savva. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment